Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka i pomarańcza to idealny duet, soczysta w środku z chrupiącą skórką i doprawiona majerankiem, czyli smaczne i wykwintne danie

Składniki:
  • kaczka (około 2,3 kg) 
  • 1 jabłko 
  • 2 pomarańcze 
  • majeranek 
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 główka czosnku 



Przygotowanie:

Kaczkę moczymy, nacieramy majerankiem, solą, pieprzem i drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomarańcze sparzamy. Do kaczki wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i 2 ćwiartki pomarańczy (ze skórką). Następnie wierzch obkładamy 5 plasterkami pomarańczy (ze skórką), a z reszty wyciskamy sok i polewamy kaczkę.


Tak przygotowany drób pieczemy w temp. 200 st. około 2,5 godziny pod przykryciem, a następnie 30 minut bez przykrycia, aby kaczka ładnie się zarumieniła.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Pycha! Kaczkę w pomarańczach uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kacza i pomarańcze-pyszna para ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam się do Ciebie na taki wspaniały obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... i do tego jakaś fajna sałateczka i obiad idealnie pyszny :D
    Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka apetyczna kaczucha! Jeszcze nie piekłam nigdy, a z tym przepisem wydaj się to łatwe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś miałyśmy okazję spróbować drobiu w jabłkach i gruszkach, połączenie było bardzo ciekawe. Pomarańcze dodawałyśmy natomiast do łososia i również przepis się sprawdził ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. kaczka z jabłkami i pomarańczami smakuje wybornie i aż mi ślinka pociekła choć jestem po obiedzie:)

    OdpowiedzUsuń