Kaczka i pomarańcza to idealny duet, soczysta w środku z chrupiącą skórką i doprawiona majerankiem, czyli smaczne i wykwintne danie
Składniki:
- kaczka (około 2,3 kg)
- 1 jabłko
- 2 pomarańcze
- majeranek
- sól
- pieprz
- 1 główka czosnku
Przygotowanie:
Kaczkę moczymy, nacieramy majerankiem, solą, pieprzem i drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomarańcze sparzamy. Do kaczki wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i 2 ćwiartki pomarańczy (ze skórką). Następnie wierzch obkładamy 5 plasterkami pomarańczy (ze skórką), a z reszty wyciskamy sok i polewamy kaczkę.
Tak przygotowany drób pieczemy w temp. 200 st. około 2,5 godziny pod przykryciem, a następnie 30 minut bez przykrycia, aby kaczka ładnie się zarumieniła.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
drób kaczka kaczka pieczona w pomarańczach mięsne pomarańcze
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPycha! Kaczkę w pomarańczach uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńPyszna kaczuszka :-)
OdpowiedzUsuńKacza i pomarańcze-pyszna para ;)
OdpowiedzUsuńWpraszam się do Ciebie na taki wspaniały obiad:)
OdpowiedzUsuńMmm... i do tego jakaś fajna sałateczka i obiad idealnie pyszny :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam : )
Jaka apetyczna kaczucha! Jeszcze nie piekłam nigdy, a z tym przepisem wydaj się to łatwe:)
OdpowiedzUsuńKiedyś miałyśmy okazję spróbować drobiu w jabłkach i gruszkach, połączenie było bardzo ciekawe. Pomarańcze dodawałyśmy natomiast do łososia i również przepis się sprawdził ;)
OdpowiedzUsuńkaczka z jabłkami i pomarańczami smakuje wybornie i aż mi ślinka pociekła choć jestem po obiedzie:)
OdpowiedzUsuń