Ilość: około 5 porcji
Składniki:
farsz:
- 1 kg łopatki lub karkówki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- przyprawa do gulaszu, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- olej do smażenia
sos grzybowy:
- 20 dag grzybów suszonych (prawdziwki, podgrzybki)
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany 18%
- natka pietruszki
- masło klarowane
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso na farsz oraz cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na zloty kolor. Następnie dodajemy posiekany czosnek, przecier pomidorowy i przyprawy. Całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, aż wygotuje się woda. Następnie przygotowujemy sos grzybowy. Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc lub na kilka godzin. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odsączamy je i kroimy na mniejsze kawałki (wywaru nie wylewamy). Potem drobno siekamy cebulę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej grzyby, przyprawy i dalej smażymy. Następnie mąkę rozpuszczamy w zimnym wywarze z grzybów (ilość wywaru według uznania). Dodajemy ją do podsmażonych grzybów z cebulą. Na koniec sos zabielamy śmietaną i wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Surowe, obrane ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce (o małych oczkach lub dużych, jak lubimy). Do powstałej masy dodajemy jajka i mąki. Przyprawiamy solą, odrobiną pieprzu i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie smażymy duże, okrągłe placki z obu stron na rumiano. Na usmażony placek nakładamy wcześniej przygotowany farsz (2-3 łyżki). Przykrywamy go drugim plackiem.
Następnie polewamy sosem grzybowym lub tylko kwaśną śmietaną (wersja mniej pracochłonna).
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
mięsne obiad placki placki po bieszczadzku placki ziemniaczane placki ziemniaczane po bieszczadzku
Ale pysznie wygląda, świetne zdjęcie :-) lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy (w sumie patrząc na te wszystkie tradycyjne przepisy to my mało próbowałyśmy w życiu xD ). Placuszki ziemniaczane to tylko pamiętamy jak babunia tarła ziemniaczki na tarce i malutkie kółeczka smażyła podawając oprószone cukrem pudrem :)
OdpowiedzUsuńWpadłabym na takie placki z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńGdzie bys wpadla...? Sama zrob to do ciebie wpadniemy!!!
Usuńale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńNormalnie ślinka cieknie! Tak smakowicie wyglądają...
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad. :) Mam chęć!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie! Koniecznie do wypróbowania!!!
OdpowiedzUsuńObłędnie wyglądają :) chętnie bym wpadła,, w gości,, :))) na takie pyszności...
OdpowiedzUsuńcudowne, pyszne placki. chyba zgłodniałam... pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńJejciu ale smakowicie wyglądają, aż pośliniłam klawiaturę aa
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wyglądają.A smakują pewnie równie dobrze.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJestem po obiedzie, a zrobilam sie piekielnie glodna patrzac na te placki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite! Fajnie podane! :)
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane w takiej wersji?wypróbuję bo wyglądają smakowicie, a grzybki aż się śmieją
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńa kto zrobił
OdpowiedzUsuńDobrze zrobione placki po bieszczadzku nie mają sobie równych ! a wierzcie mi,wiem co piszę ;))
OdpowiedzUsuńDziekuje wielkie dzisia zrobie moje zona suprise mi tu w Makedonja sami meso ta meso ami az sakam ubavi kartofi
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki po bieszczadzku, są pyszne. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione, polecam..
OdpowiedzUsuńAle kusząco i apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPlacuszki ...pychotka.
OdpowiedzUsuńPalce lizać, polecam przepis.
OdpowiedzUsuń