Placki ziemniaczane po bieszczadzku

Pyszne, sycące placki ziemniaczane z dużą ilością mięsa i sosem grzybowym

Ilość: około 5 porcji

Składniki:

farsz:
  • 1 kg łopatki lub karkówki 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • przyprawa do gulaszu, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie 
  • olej do smażenia 


sos grzybowy:
  • 20 dag grzybów suszonych (prawdziwki, podgrzybki) 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • natka pietruszki 
  • masło klarowane 
  • 1 łyżka mąki 
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie 
placki ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 duża cebula 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki mąki tortowej 
  • sól, pieprz, 
  • olej do smażenia 



Przygotowanie:

Mięso na farsz oraz cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na zloty kolor. Następnie dodajemy posiekany czosnek, przecier pomidorowy i przyprawy. Całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, aż wygotuje się woda. Następnie przygotowujemy sos grzybowy. Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc lub na kilka godzin. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odsączamy je i kroimy na mniejsze kawałki (wywaru nie wylewamy). Potem drobno siekamy cebulę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej grzyby, przyprawy i dalej smażymy. Następnie mąkę rozpuszczamy w zimnym wywarze z grzybów (ilość wywaru według uznania). Dodajemy ją do podsmażonych grzybów z cebulą. Na koniec sos zabielamy śmietaną i wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem.



Surowe, obrane ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce (o małych oczkach lub dużych, jak lubimy). Do powstałej masy dodajemy jajka i mąki. Przyprawiamy solą, odrobiną pieprzu i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie smażymy duże, okrągłe placki z obu stron na rumiano. Na usmażony placek nakładamy wcześniej przygotowany farsz (2-3 łyżki). Przykrywamy go drugim plackiem.


Następnie polewamy sosem grzybowym lub tylko kwaśną śmietaną (wersja mniej pracochłonna).

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

24 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda, świetne zdjęcie :-) lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy (w sumie patrząc na te wszystkie tradycyjne przepisy to my mało próbowałyśmy w życiu xD ). Placuszki ziemniaczane to tylko pamiętamy jak babunia tarła ziemniaczki na tarce i malutkie kółeczka smażyła podawając oprószone cukrem pudrem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpadłabym na takie placki z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie bys wpadla...? Sama zrob to do ciebie wpadniemy!!!

      Usuń
  4. Normalnie ślinka cieknie! Tak smakowicie wyglądają...

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na obiad. :) Mam chęć!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne danie! Koniecznie do wypróbowania!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędnie wyglądają :) chętnie bym wpadła,, w gości,, :))) na takie pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne, pyszne placki. chyba zgłodniałam... pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejciu ale smakowicie wyglądają, aż pośliniłam klawiaturę aa

    OdpowiedzUsuń
  10. Niesamowicie wyglądają.A smakują pewnie równie dobrze.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem po obiedzie, a zrobilam sie piekielnie glodna patrzac na te placki :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Placki ziemniaczane w takiej wersji?wypróbuję bo wyglądają smakowicie, a grzybki aż się śmieją

    OdpowiedzUsuń
  13. Dobrze zrobione placki po bieszczadzku nie mają sobie równych ! a wierzcie mi,wiem co piszę ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziekuje wielkie dzisia zrobie moje zona suprise mi tu w Makedonja sami meso ta meso ami az sakam ubavi kartofi

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam placki po bieszczadzku, są pyszne. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  16. Moje ulubione, polecam..

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale kusząco i apetycznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  18. Placuszki ...pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  19. Palce lizać, polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń