Solanka lub solianka to jedna z tradycyjnych zup rosyjskich. Jest dość gęsta i bardzo pożywna, idealna na zimowe dni. Łączy w sobie smaki kilku zup: gulaszowej, ogórkowej i pomidorowej
Składniki:
- 40 dag mięsa wołowego z kością (np.: rostbef)
- 40 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka)
- 30 dag chudego, wędzonego boczku
- 30 dag kiełbasy (np. śląskiej)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 duże pomidory bez skórki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 kiszone ogórki (ze skórką lub bez)
- ok. 1/2 szklanki zalewy z ogórków
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- natka pietruszki lub koperek
- gęsta śmietana 18%
- plastry cytryny, jeżeli lubimy to również oliwki
Przygotowanie:
Mięso zalewamy zimną wodą (ok. 2 l), dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) i przyprawy. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie w miarę miękkie wyjmujemy je, kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do wywaru. W międzyczasie kroimy boczek, kiełbasę oraz cebulę w kostkę i smażymy na patelni. Pod koniec dodajemy także posiekany czosnek i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusimy kilka minut i wrzucamy do zupy.
Następnie dodajemy również starte na dużych oczkach tarki ogórki lub pokrojone w kostkę (jak kto woli) oraz zalewę z ogórków i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy do miękkości i doprawiamy do smaku. Solanka musi być kwaśna i słona (taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków). Musi też być dość gęsta (w razie potrzeby sporządzamy zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła). Zupę podajemy z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki i z plasterkiem cytryny. Można również dodać oliwki.
Następnie dodajemy również starte na dużych oczkach tarki ogórki lub pokrojone w kostkę (jak kto woli) oraz zalewę z ogórków i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy do miękkości i doprawiamy do smaku. Solanka musi być kwaśna i słona (taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków). Musi też być dość gęsta (w razie potrzeby sporządzamy zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła). Zupę podajemy z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki i z plasterkiem cytryny. Można również dodać oliwki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gulasz obiad solanka solanka mięsna solianka zupa rosyjska zupy
Przyznam nigdy nie jadłam, ale bardzo mnie skusiłaś :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! ! Ostatnio widziałam tą nazwę i zastanawiałam się co to jest :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie przyrządzałam, ale muszę spróbować! :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/
Powiem szczerze, że nie znam tej zupy a chętnie bym jej spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię! Twoja, taka mięsna, bardzo mi sie podoba! W sam raz na zimę ;p
OdpowiedzUsuńLubię takie rozgrzewające, gulaszowe zupki, zapowiada się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy podobnego dania. Pewnie jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńMysi być przepyszna i syta.Do wypróbowania. W rosyjskiej pierogarni jadłam kiedys soliankę na bazie różnych ryb. Była rewelacyjna.
OdpowiedzUsuńSłyszałam ale nie jadłam jeszcze...wygląda tak bogato i pysznie :) zdecydowanie muszę zrobić! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo ją lubię.
Jest też rybna wersja solianki.
Pozdrowienia.
O rosyjskiej soliance słyszałam, ale nie miałam okazji spróbować! Chętnie poczęstowałabym się! :)
OdpowiedzUsuńWpadła wmi woko ta zupa, jak treściwa to coś w sam raz dla mnie :) Zapraszam do mnie:
OdpowiedzUsuńhttp://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
Spadaj ze swoim przepisem. Nie można skopiować tekstu. Myślisz, że będę siedział z laptopem na kolanach w kuchni.
UsuńZostaw lapta w kuchni i nich Ci gotuje
UsuńNie można skopiować. To dlaczego to piszesz. Mamy sie nauczyc na pamięć ????????????????//
UsuńBllleeeee !!
A to zaskoczenie: połączenie tych trzech zup? To może być ciekawe ;) I jak treściwa, to się skuszę. Dla mojego mąża eR :) I ciekawe skąd wzięła się nazwa... czy ta zupa jest słona? ;)
OdpowiedzUsuńSolanka jest i kwaśna i słona, smaki te uzyskujesz dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków, w zależności od indywidualnych preferencji, pozdrawiam!
UsuńApetycznie wygląda, chyba się skuszę i ugotuję. Dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuń