Pijak to ciasto o spodzie makowo - kokosowym, przełożone kremem budyniowym z alkoholem, przykryte "pijanymi" herbatnikami i polane czekoladą. Jest tak pyszne, że trudno odmówić sobie kolejnego kawałka
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
spód:
- 6 białek
- 15 dag suchego maku
- 15 dag wiórków kokosowych
- 15 dag cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g)
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła (200 g)
- 4 łyżki adwokatu lub wódki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- 5 łyżek wody lub mleka
- 2 paczki herbatników (ok. 200 g, 23 sztuki)
- wódka do nasączania herbatników
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukry. Do ubitej piany wsypujemy wymieszany mak z wiórkami i łyżką delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku (160-170 st.) ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Następnie przygotowujemy krem: żółtka, mąkę, budynie i 1/2 szklanki mleka miksujemy na gładka masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy powoli masę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy. Potem miękkie masło miksujemy lub ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Dobrze miksujemy po dodaniu każdej porcji. Na koniec wlewamy alkohol. Tak powstały krem wykładamy na spód makowo-kokosowy. Na nim układamy herbatniki nasączone alkoholem (wódkę wlewamy na talerzyk i z obu stron maczamy w niej herbatniki).
Następnie przygotowujemy polewę. Pokruszoną czekoladę z wodą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy, polewamy nią herbatniki. Potem posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasta na święta ciasto makowe ciasto makowo kokosowe ciasto pijak herbatniki mak masa budyniowa pijak wiórki kokosowe
Takie pijane ciasto będzie idealne na karnawał :)
OdpowiedzUsuńCiasto idealne do herbaty, bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńpamiętam to ciasto, w moim rodzinnym domu takie piekliśmy.Pychotka !!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, robiłam je już kilka razy. Najbardziej smakowało mojemu tacie :-)
OdpowiedzUsuńja je na weekend muszę stworzyć:D
UsuńPyszne i wielkie.Też kiedyś piekłam takie duże ciasta ,teraz to juz połowa z połowy.
OdpowiedzUsuńPycha! bardzo lubię!!!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie. Jeszcze jedna uwaga odnośnie przepisu. Bardzo, bardzo podoba mi się to,że są podane wymiary blaszki. Nie zawsze autorzy to robią a jest to bardzo istotne:) Pozdrawiam!!!:)
OdpowiedzUsuńPijane herbatniki - ekstra! ;) Ciacho wygląda wspaniale! Poczęstowałabym się do kawy! :D
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że bardzo apetyczne. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany :-) Zanim upiekę, to poproszę o kawałek.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! Nie uchował się jeszcze jakiś malutki kawałeczek?
OdpowiedzUsuńoooo tak chcę kawała chcę!
OdpowiedzUsuńTo prawda, że jest pyszne :) co prawda jadłam kupione ale to domowe to dopiero musi smakować!!! :)
OdpowiedzUsuńPs. zapraszam do wzięcia udziału w konkursie u mnie :)
Bardzo fajnie wygląda, a i składniki bardzo zachęcające :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie Ci wyszło, lubię pijaczynę nie ukrywam tego :)
OdpowiedzUsuńBrzmi świetnie, szczególnie ten krem, który pewnie bym wyjadł zanim pojawiłby się on na cieście :D
OdpowiedzUsuńProponuje zamiast herbatników użyc biszkopty typu Lady Finger oczywiscie namoczyc bardzo krótko w przygotowanym trunku,ja uzywałam kaluha rozcieczoną trochę kawą i układałam na masie budyniowej.Na samym wierzchu tylko popisałam czekoladą w nie zidentikowane kreski lub wzorki.Do kremu budyniowego mozna wmieszac pijane rodzynki.Smakuje obłednie
OdpowiedzUsuńJa robiłam ciasto pijak ale właśnie moczone biszkopty i budyń własnej roboty z mąki pszennej ziemniaczanej i żółtek jest pycha . Budyń z budynkami krem robił się za rzadki...
UsuńPijaka w wersji z makiem i kokosem jeszcze nie widziałyśmy. Taka wersja bardziej nas zachęca do spróbowania tego ciasta niż ta w naszej rodzinie tradycyjna, a warto zaznaczyć, że nie lubimy alkoholowych słodkości :)
OdpowiedzUsuńKażda warstwa wygląda obłędnie!
uwielbiam pijaka, to przepyszne ciasto : )
OdpowiedzUsuńCzy te budynie do kremu mają być bez cukru?
OdpowiedzUsuńJa dawałam z cukrem, natomiast jak chcesz mniej słodszą masę to bez cukru możesz dać :) Pozdrawiam!
UsuńDziękuję bardzo i również pozdrawiam,właśnie jutro mam zamiar piec to ciasto z Pani przepisu i aż się boję,czy mi się uda,bo nie jestem zbyt dobra w pieczeniu:)
UsuńCiasto powinno wyjść bez żadnych problemów :) dużo osób już robiło z tego przepisu więc myślę, że nie ma obawy :)
UsuńWygląda wyśmienicie napewno na świeta zrobie tylko chciałabym wiedziec czy ten mak ma byc surowy prosto z paczki czy wcześniej namoczony przez noc?
OdpowiedzUsuńa dziękuję bardzo :) mak surowy, prosto z paczki :D pozdrawiam serdecznie!
UsuńRobiłam to ciasto super; polecam...
OdpowiedzUsuńCzym mozna zastąpić alkohol, by cisto nie było mdłe.
OdpowiedzUsuńalkohol można zastąpić herbatą owocową lub wodą z cytryną, ale to jest typowy przepis na ciasto dla dorosłych :) Pozdrawiam!
UsuńPrzepis jest zły! Bo proszę mi powiedzieć jakim cudem starczy masa budyniowa zrobiona z dwóch szklanek mleka budyniu i masła na tak dużą blaszkę? Przecież masa budyniowa będzie miał wysokość nie większa niż 1 cm!!!! A na zdjęciu nie widać że budyń jest tylko cieniutkim paskiem na cieście???
OdpowiedzUsuńMasy budyniowej nie jest za mało. Zawsze ilość masy można podwoić, ale uważam że taka ilość jest wystarczająca. Pozdrawiam!
UsuńAjednak stare przepisy są najlepsze te zapomniane mam ten przepis tylko dawno nie piekłam
OdpowiedzUsuńA zapytam, mak ma być nie mielony, czy może być zielony?
OdpowiedzUsuńZawsze używam nie mielony
UsuńPrzepyszne ciasto, jedno z najlepszych w kanonie ciast. To wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńMoje ulubione, polecam przepis..
OdpowiedzUsuńCiasto mega dobre, wypróbujcie....polecam.
OdpowiedzUsuńPycha, wypróbowałam przepis, bardzo dobry.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie można wydrukować przepisu.
OdpowiedzUsuńNa dwie szklanki mleka dwa budynie i mąka ?
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie
UsuńCiasto będzie numerem jeden w te święta. Mam tylko pytanie, czy do kremu też daje się alkohol i ile ? Czy krem nie zrobi się przez to rzadki ?
OdpowiedzUsuńRobimy tak jak w przepisie i wszystko wychodzi ok
Usuń