Ilość: około 15 sztuk
Składniki:
- 25 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- około 2,5 szklanki mąki + do podsypywania
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- dżem lub marmolada
- cukier puder
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy mleko i jedną szklankę mąki oraz mieszamy. Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 min. Do zaczynu wsypujemy resztę maki, cukier i jajko. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto nie powinno się zbyt mocno kleić do rąk, ale powinno być mięciutkie, jeżeli jest zbyt rzadkie dosypujemy mąkę.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta (powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę oprószoną mąką (ciasta nie zagniatamy) i delikatnie wałkujemy na grubość około 2 cm. Szklanka wycinamy kółka. Układamy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta (powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę oprószoną mąką (ciasta nie zagniatamy) i delikatnie wałkujemy na grubość około 2 cm. Szklanka wycinamy kółka. Układamy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałe skrawki ciasta delikatnie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość około 2 cm, wycinamy kółka, które układamy na drugiej blaszce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. i pieczemy pączki około 15 minut do ładnego zarumienienia. Pamiętajmy, aby najpierw piec pączki z pierwszej blachy, a później z drugiej. Gotowe pączki nadziewamy dżemem lub marmoladą przy pomocy szprycy i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta karnawał pączki pączki z piekarnika pieczywo tłusty czwartek
Pychota! Choć u mnie będą tradycyjne, smażone! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiekawa wersja;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietne pączusie i taka zdrowsza wersja :-)
OdpowiedzUsuńTakie pieczone pączusie jarają nas bardziej niż te z tłuszczu xD O matko i to nadzienie!!!
OdpowiedzUsuńu nas takie bułeczki nazywają się buchty i są pyszne:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyszły:)
Czy można pączki nadziać nadzieniem przed pieczeniem ?
OdpowiedzUsuńPiekłam taki paczki pierwszy raz, wyszły bardzo smaczne, ale z nadzieniem w środku nie próbbowałam jeszcze piec, cięzko mi powiedzieć czy takie wyjdą :) Pozdrawiam!
UsuńPysznie usmażone!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się...
A u mnie niedietetyczne...
Zapraszam!
Łał:) takiej wersji jeszcze nie znałam dziś musze zrobić i dam znać
OdpowiedzUsuńdaj znać, bo jestem ciekawa wyniku :) ja robiłam pierwszy raz i wyszły idealne, puszyste, nie za słodkie, po prostu smaczne :)
UsuńPycha taka zdrowa wersja.
OdpowiedzUsuńJednak raz w roku można sobie pozwolić na takiego tłustego pąka :)
Akurat na taki chętnie bym sie skusiła...
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem coś jest z tym przepisem nie tak. :( 2,5 szklanki mąki to za mało, ciasto było tak rzadkie, że musiałabym dosypać do niego jeszcze minimum 1 szklankę (a myślę, że nawet więcej), ale wolałam nie ryzykować, więc po prostu je wyrzuciłam i skorzystałam z innego przepisu.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem co poszło nie tak, może zrobiłam coś źle a chętnie spróbowałabym raz jeszcze, bo wyglądają na naprawdę puszyste. Może ktoś próbował?
Jeżeli było za mało mąki trzeba było dosypać :) Pozdrawiam!
UsuńJa rozumiem podsypać garść lub dwie, co się często zdarza, ale tu szło o szklankę lub więcej, nie odważyłam się. ;)
UsuńPozdrawiam!
jak robiłam ciasto to się trochę kleiło do rąk, ale nie było rzadkie, ja nie wgniatałam do ciasta tyle mąki ile wejdzie, tylko tyle aby ciasto było lekkie i miękkie :)
UsuńWyglądają przepysznie :) Pieczone pączki lubię dużo bardziej niż tradycyjne, a w tym roku robiłam pieczone oponki. A takie jak Twoje zrobię chyba w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńSkusiłaś mnie. Przetestuję tę dietę, a co tam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych pączusiów :) muszę za rok wypróbować :)
OdpowiedzUsuńciekawe jak by wyszły z mąki pełnoziarnistej, próbowałaś może?
OdpowiedzUsuńI czy można zastąpić jajko ;)
Ta temp.Jest na piekarnik z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńbez termoobiegu :) pozdrawiam!
UsuńNo to biorę je i dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńTeż takie robię. Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Częstuję się jednym do kawki. :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się upiekły 😊 są pyszne 😋
OdpowiedzUsuńJakich użyłam drożdży?
OdpowiedzUsuńzwykłe drożdże, takie z kostki :)
UsuńMoja córka mówi na nie "oszukane pączki" kurde 6 lat dzieciak a już świetnie orientuje się w kuchni - ale pączki pycha
OdpowiedzUsuńMyślę że są podobne do bułeczek.
OdpowiedzUsuńUla
A można użyć drożdży suszonych ? Jeśli tak to ile ? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmożna użyć drożdże suszone, należy dać ich o połowę mniej :) Pozdrawiam!
UsuńRównież takie piekę i potwierdzam, że są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPyszne pączusie :)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe mniam
OdpowiedzUsuńTo tak bez masla
OdpowiedzUsuńCzy można użyć suchych drożdży?
OdpowiedzUsuńW przepisie brak tłuszczu tak ma być? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż mnie to zastanowiło
Usuńtak
Usuń