Zapiekanki PRL-u

Klasyczne zapiekanki z PRL-u to pyszny i prosty przysmak kupowany niegdyś w budkach kempingowych 

Składniki:
  • 1 świeża, długa bagietka 
  • 30 dag pieczarek 
  • 20 dag żółtego sera 
  • 1 kiełbasa np. śląska 
  • 1 cebula 
  • sól, pieprz 
  • keczup 
  • tłuszcz do smażenia np. olej 


Przygotowanie:

Klasyczna zapiekanka nie posiadała cebuli, kiełbasy, a pieczarki nie były podsmażane. 15 dag oczyszczonych, surowych pieczarek i 10 dag żółtego sera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser i pieczarki mieszamy razem z solą i pieprzem. Następnie przekrawamy długą bagietkę na pół i każdą połowę wzdłuż. Dwie części bagietki (pozostałe zachowujemy na zapiekankę "wypasioną") delikatnie skrapiamy wodą i wykładamy na nie wcześniej przygotowany farsz.



Zapiekanki tzw. "wypasione", to te które pojawiły się później, były z dodatkami i podsmażanym farszem. 15 dag oczyszczonych pieczarek kroimy w cienkie plasterki, a cebulę i kiełbasę siekamy w drobną kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zarumieniamy cebulę i dodajemy pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i dalej smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wrzucamy kiełbasę. Powstały farsz nakładamy na pozostałe dwie części bagietki i posypujemy startym żółtym serem.



Wszystkie zapiekanki (klasyczne i "wypasione") układamy na blaszce i zapiekamy w temp. 170 st. ok. 15 minut.



Po wyjęciu z piekarnika polewamy keczupem (dawniej była również wersja z musztardą) i gorące degustujemy, które są smaczniejsze.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Klasyka zapiekanek, każdy chyba je uwielbia :D Świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Stare czasy ;) Zjadłabym z ogromną chęcią...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię zapiekanki i czasami je robię :-) smakują zawsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie ostatnio ciężko dostać bagietkę ale bardzo lubię też na kajzerkach. Mam w archiwum zdjęcia, ale nie ma kiedy opublikować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, kto ich nie lubi. Pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką zapiekankę to same byśmy spróbowały :D Te w budkach obrzydzają nas samym widokiem i zapachem.
    Szybkie, proste a dzieciaki na pewno bardzo cieszą się z takiego obiadu :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wyglądają i chcę je zjeść ;-) http://aniasmama.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro robimy, twoje wyglądają bardzo apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Czasy dzieciństwa, bardzo je lubiliśmy....czas zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie się prezentują, aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie były jako tosty czyli bagieta z serem i pieczarkami zapiekana na płasko w opiekaczu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja kupuję ok 300-400gram boczku najlepiej wędzonego. Kroje w skwarki podsmażam 10 min, dodaje 2 duże posikane cebule ismażę razem kolejne 10 min. Następnie dodaje 500gram pokrojonych w paski pieczarek smażę razem następne 10-15min wszystko na jednej patelni. Na ostatnie 5 min dodaje 2 łyżki koncentratu pomidorwego, sól pieprz do smaku. I gaszę ogień. Rozgrzewam piekarnik 190C przekładam z patelni na bagietki dodaje papryczki halapenio i posypyje startym serem. 5 min wystarczy ser się wytapia bułka chrupiąca. Można polać sosem czosnkowym czyli mieszam majonez, smiateane, 3 ząbki czosnku, pieprz z i sól. I gotowe smacznego

    OdpowiedzUsuń