Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki majonezu
- aromat waniliowy lub cytrynowy
- bułka tarta + masło do nasmarowania formy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną i tortową, proszek do pieczenia, majonez i aromat. Miksujemy do połączenia się składników. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą oraz przelewamy ciasto. Babkę pieczemy w 180 st. około 45 minut (do suchego patyczka).
Ostygniętą babkę polewamy lukrem (cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny) oraz posypujemy kolorową posypką. Babkę odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Świetna babeczka.
OdpowiedzUsuńWszyscy robią babkę majonezową. No muszę i ja zrobić.
OdpowiedzUsuńOstatnio upiekłam po raz pierwszy babę, właśnie majonezową, jest wspaniała w smaku, ślicznie wygląda Twoja :-)
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc idealna :)
OdpowiedzUsuńJedna z nas ma słabość do tej babki, druga natomiast nie może o niej myśleć :P
OdpowiedzUsuńJak widać albo się ją kocha albo nienawidzi xD
Świetna i smaczna baba
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPiękna Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńPodchodziłam kiedyś do babki majonezowej, jak pies do jeża, a ona jest taka pyszna i delikatna :-)
OdpowiedzUsuńBabka majonezowa idalna na świeta wielkanocne
OdpowiedzUsuńDla mnie pyszna