Chlebki pita

Chlebki pita to pyszne placuszki z kieszonkami na farsz. Popularne są głównie w krajach Bliskiego Wschodu. Najlepiej smakują napełnione kulkami falafeli, świeżymi warzywami i pikantnym sosem


Ilość: 8 sztuk
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej lub 2 pszennej i 1 razowej
  • 1 szklanka cieplej wody
  • 20 g drożdży świeżych lub 2 razy mniej suszonych
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli


Przygotowanie:

Do dużego naczynia (garnka, miski) wlewamy letnią wodę, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 1/2 szklanki mąki. Wszystko mieszamy i pozostawiamy przykryte ściereczką na ok. 15 minut. Następnie do wyrośniętego zaczynu wsypujemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (powinno być elastyczne), jeśli się klei można dosypać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto formujemy w kulę. Wkładamy ją do naczynia, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok. 1 godz.


Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na 8 części, z każdej formujemy kulkę i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15-20 min. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik z blaszką, na której będziemy piec chlebki do temp. 210 st. (bardzo ważne jest porządne nagrzanie blaszki, dzięki temu pity będą puste w środku). Następnie wyrośnięte kulki spłaszczamy i rozwałkowujemy na okragłe placki o grubości 0,5 cm i średnicy około 13 cm i znów pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 15-20 minut.


Po tym czasie chlebki układamy na gorącej blaszce i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 8 minut (chlebki muszą "napuchnąć" i lekko zrumienić). Po przestygnięciu placki nacinamy wzdłuż krawędzi, by powstała kieszeń. Można ją napełnić różnego rodzajami farszem np. falafelami, świeżymi warzywami , gotowanym mięskiem lub smażonym. Nadzienie polewamy sosem np. paprykowym, czosnkowym lub innym.

Przepis na falafele do chlebków pita znajdziecie tutaj

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

27 komentarzy:

  1. Ale one ładnie wyglądają! Świetny przepis. Łatwo zrobić i teraz tylko nadziać pysznym farszem i można się rozkoszować smaczna pitą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste! Dlaczego nigdy ich nie robiłam? Chyba dlatego, że żaden "obżarciuch" mi nie pokazał jak je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O domowa pita, ale super Ci wyszły. Z chęcią takie zrobię bo zawsze kupowałam. Miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. łał, świetne :) nie wiedziałam że to takie proste :)
    skorzystam z Twojego przepisu i także się u siebie pochwale oznaczając inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja się przymierzam i przymierzam i zrobić nie mogę..... pięknie Ci wyszły :)
    oj, ale bym tam napakowała różności i zjadła ze smakiem :))) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda że tak się nie da, wziąć ręką sięgnąc..poprostu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Chcę je! Wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super Gabrysiu, jesteś Mistrzynią. Bardzo zachęcasz do wypróbowania Twoich smakołyków. Pozdrawiam wiosennie

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam te placuszki. piękne Ci wyszły : )

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś piekłam, ale nie były takie piękne, dlatego nawet ich nie pokazałam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie chlebki, a Twoje wyglądają idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe! Nie robiłam nigdy a bardzo je lubię.
    Może spróbuję w weekend zrobić :) Więcej czasu będzie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wyrosły :) Nie jadłyśmy ale podejrzewamy, że są smaczne. Szczególnie z wypełnioną kieszonką xD

    OdpowiedzUsuń
  14. Chlebki pita wyglądają ślicznie. Zapisuję przepis i w któryś dzień przygotuję sobie taki obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetne! chętnie wypróbuję, np zamiast tortilli :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam je, chętnie wypróbuje przepis i tez sobie zrobię))
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  17. wyszły idealne do nadziewania!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam, choć w domu nigdy nie piekłem, a widzę, że to wcale nie takie trudne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Własnie takiego przepisu szukałam. Wyszły super, dziękuje....

    OdpowiedzUsuń
  20. Super przepis na chlebki pita, dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  21. Piekłam chlebki z tego przepisu, wyszły super.....Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Idealnie upieczone, tylko czekają na nadzienie.....

    OdpowiedzUsuń
  23. A ja chcę przepis na falafel😘

    OdpowiedzUsuń