Chlebki pita to pyszne placuszki z kieszonkami na farsz. Popularne są głównie w krajach Bliskiego Wschodu. Najlepiej smakują napełnione kulkami falafeli, świeżymi warzywami i pikantnym sosem
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej lub 2 pszennej i 1 razowej
- 1 szklanka cieplej wody
- 20 g drożdży świeżych lub 2 razy mniej suszonych
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Do dużego naczynia (garnka, miski) wlewamy letnią wodę, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 1/2 szklanki mąki. Wszystko mieszamy i pozostawiamy przykryte ściereczką na ok. 15 minut. Następnie do wyrośniętego zaczynu wsypujemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (powinno być elastyczne), jeśli się klei można dosypać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto formujemy w kulę. Wkładamy ją do naczynia, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok. 1 godz.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na 8 części, z każdej formujemy kulkę i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15-20 min. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik z blaszką, na której będziemy piec chlebki do temp. 210 st. (bardzo ważne jest porządne nagrzanie blaszki, dzięki temu pity będą puste w środku). Następnie wyrośnięte kulki spłaszczamy i rozwałkowujemy na okragłe placki o grubości 0,5 cm i średnicy około 13 cm i znów pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 15-20 minut.
Po tym czasie chlebki układamy na gorącej blaszce i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 8 minut (chlebki muszą "napuchnąć" i lekko zrumienić). Po przestygnięciu placki nacinamy wzdłuż krawędzi, by powstała kieszeń. Można ją napełnić różnego rodzajami farszem np. falafelami, świeżymi warzywami , gotowanym mięskiem lub smażonym. Nadzienie polewamy sosem np. paprykowym, czosnkowym lub innym.
Przepis na falafele do chlebków pita znajdziecie tutaj
Smacznego!
Ale one ładnie wyglądają! Świetny przepis. Łatwo zrobić i teraz tylko nadziać pysznym farszem i można się rozkoszować smaczna pitą :)
OdpowiedzUsuńTakie proste! Dlaczego nigdy ich nie robiłam? Chyba dlatego, że żaden "obżarciuch" mi nie pokazał jak je zrobić :)
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły. :)
OdpowiedzUsuńO domowa pita, ale super Ci wyszły. Z chęcią takie zrobię bo zawsze kupowałam. Miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńjakie one ładne! czad!
OdpowiedzUsuńłał, świetne :) nie wiedziałam że to takie proste :)
OdpowiedzUsuńskorzystam z Twojego przepisu i także się u siebie pochwale oznaczając inspirację :)
A ja się przymierzam i przymierzam i zrobić nie mogę..... pięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńoj, ale bym tam napakowała różności i zjadła ze smakiem :))) pozdrawiam.
Szkoda że tak się nie da, wziąć ręką sięgnąc..poprostu...
OdpowiedzUsuńChcę je! Wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńSuper Gabrysiu, jesteś Mistrzynią. Bardzo zachęcasz do wypróbowania Twoich smakołyków. Pozdrawiam wiosennie
OdpowiedzUsuńuwielbiam te placuszki. piękne Ci wyszły : )
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam, ale nie były takie piękne, dlatego nawet ich nie pokazałam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie chlebki, a Twoje wyglądają idealnie ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Nie robiłam nigdy a bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńMoże spróbuję w weekend zrobić :) Więcej czasu będzie.
Pięknie wyrosły :) Nie jadłyśmy ale podejrzewamy, że są smaczne. Szczególnie z wypełnioną kieszonką xD
OdpowiedzUsuńChlebki pita wyglądają ślicznie. Zapisuję przepis i w któryś dzień przygotuję sobie taki obiadek;)
OdpowiedzUsuńświetne! chętnie wypróbuję, np zamiast tortilli :)
OdpowiedzUsuńAle udane :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je, chętnie wypróbuje przepis i tez sobie zrobię))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam)
Chlebki bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńwyszły idealne do nadziewania!
OdpowiedzUsuńUwielbiam, choć w domu nigdy nie piekłem, a widzę, że to wcale nie takie trudne :)
OdpowiedzUsuńWłasnie takiego przepisu szukałam. Wyszły super, dziękuje....
OdpowiedzUsuńSuper przepis na chlebki pita, dzięki.
OdpowiedzUsuńPiekłam chlebki z tego przepisu, wyszły super.....Polecam.
OdpowiedzUsuńIdealnie upieczone, tylko czekają na nadzienie.....
OdpowiedzUsuńA ja chcę przepis na falafel😘
OdpowiedzUsuń