Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki sody
- 6 łyżek kakao
- 1/2 szklanki dowolnych bakalii
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- kilka kostek startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Do ostygniętej kaszy dodajemy mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej i sodę. Całość blendujemy niemal na gładką masę.
Do ciasta wsypujemy kakao i bakalie. Dokładnie mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 75 minut. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Zimne ciasto smarujemy przygotowaną bitą śmietaną i obsypujemy czekoladą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto czekoladowe czekoladowe z kaszy jaglanej kasza kasza jaglana
Uwielbiam kaszę jaglaną i bitą śmietanę, więc to ciasto byłoby dla mnie idealne :P Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńKocham kaszę jaglaną, nie wiedziałam, że takie super ciasto można zrobić
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Pyszne ciasto!!!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Podoba mi się to ciasto, bardzo :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ^^
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto na bazie kaszy jaglanej :) Takiego jeszcze nie próbowałam :)
Wszystko mam jutro robie ciasto
OdpowiedzUsuńCudowny ,z kaszą jeszcze nie miałam okazji jeść .
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe ciasto z kaszą jaglaną :)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa smaku tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie:)
OdpowiedzUsuńmożna kawałeczek ? :)
OdpowiedzUsuńniestety już zjedzone, ale możesz upiec :) wtedy będziesz miała Ewo całą blachę :) :) Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam ciacha na kaszy jaglanej Twoje musi smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńjaglanka, bakalie, śmietanka i do tego smakuje jak wuzetka, mówisz... innej zachęty nie potrzebuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie z wyglądu przypomina wuzetkę, ale coś mi mówi, że Twoje ciasto jest pyszniejsze. Muszę sprawdzić (: Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, nowe pomysły na wypieki z jaglanką są dla mnie zawsze wielką inspiracją :)
OdpowiedzUsuńJuż myślałam że zrobię a tu zonk bo nie mam dobrego blendera :(
OdpowiedzUsuńjak dobrze nie zblenderujesz kaszy to będą wyczuwalne drobinki podczas jedzenia :) ale myślę, że ciasto i tak powinno wyjść :)
UsuńMmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńNi mam wątpliwości, że to jest pyszne ciast. Kaszę już przetestowałam w deserach. Twój przepis jest świetny. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńMniam..ale oblędne, pycha!!!
OdpowiedzUsuńWilgotne, czekoladowe i słodkie.... to jest to!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, szczególnie z tą śmietaną :)
kolejne pyszne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńZ kaszą jaglaną? Ciekawa propozycja : )
OdpowiedzUsuńPrzygotuje na święta)
OdpowiedzUsuńPrzychodzą teściowie , trza ich czymś ugościć)
Pozdrawiam)
Kasza jaglana i kakao, to świetne połączenie :) super przepis!
OdpowiedzUsuńA czy można upiec w mniejszej blaszce a potem przeciąć na dwa blaty? Czy raczej to ciasto powinno zostać w jednym kawałku? A jeśli da radę to jak długo piec? Chciałam skorzystać z tego przepisu żeby zrobić bazę do nietypowego, nieco zdrowszego tortu :)
OdpowiedzUsuńnie piekłam tego ciasta w mniejszej blaszce, ale myślę, że można tylko czas pieczenia pewnie się wydłuży :) ciasto pieczemy do suchego patyczna, więc najlepiej sprawdzac wykałaczką czy jest juz upieczone :)
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź. Spróbuję :) super blog i super przepisy. Na pewno zostanę tu na dobre!
UsuńA może być kasza ugotowana z woreczka?
OdpowiedzUsuńmyślę, że może, ale ja zawsze robiłam z kaszy takiej bez woreczków :)
Usuńczy na pewno piecze się je 75 minut?
OdpowiedzUsuńtak, ja tyle piekłam to ciasto :)
UsuńCzym zastąpić cukier, żeby ciasto na pewno wyszło? Chciałabym podać 14 miesięcznej córce, ale nie daje cukru...
OdpowiedzUsuńnie robiłam tego ciasta z zastępnikami cukru :) rssilv3r piesze, że może być ksylitol lub zmiksowane daktyle na gładka masę, ale ja nie próbowałam takiej wersji :)
Usuńksylitol lub zmiksowane daktyle na gladka mase
OdpowiedzUsuńWitam, zamierzam dzisiaj zrobić, wszystko już kupione:) Mogę prosić o wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńwymiary formy podane są nad składnikami :) 24x28 cm :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńNa jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis?
wymiary formy podane są nad składnikami :) 24x28 cm :)
UsuńDałam podwójna ilość składników wyjdzie tak samo? Dodatkowo kakao było na końcu a ja je dodałam razem wszystko ? Czy ma to jakiś wpływ? Nie było ono takie zbite����
OdpowiedzUsuńTak ciasto powinno wyjść, tylko może być potrzebny dłuższy czas pieczenia, musisz to kontrolować za pomocą patyczka, wykałaczki. Myślę, że kakao nie powinno mieć wpływo na efekt końcowy. Ciasto wychodzi w konsystencji raczej zbite, nie jest takie jak bszkopt raczej przypomina po upieczeniu w konsystencji brownie. Pozdrawiam!
UsuńCzy białka trzeba było najpierw ubić?
OdpowiedzUsuńCiasto zupełnie mi nie wyszło, tzn. nie upiekło się w środku, a siedziało w piekarniku ok 1,5h. Może to jest przyczyna.
Pozdrawiam
Białek wcześniej nie ubijamy. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Może Twój piekarnik inaczej grzeje i dlatego ciasto się nie upiekło. Jeżeli ciasto nie przpala się, to należy je dłużej piec. Możesz spróbować zwiększyć temp. pieczenia, może to pomoże :)Pozdrawiam!
UsuńMi średnio smakuje, ale małż się zajada, bo nie wie z czego jest ;)
OdpowiedzUsuńMi średnio smakuje, ale małż się zajada, bo nie wie z czego jest ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne,i co najważniejsze mi wyszło. Dałabym tylko trochę mniej kakao bo jak dla mnie troszkę za gorzkie,ale i tak smakowało :)
OdpowiedzUsuńPrzepis kuszący... Czy jeśli wyleję ciasto w dwie mniejsze formy to czas pieczenia się skróci znacznie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
czas pieczenia będzie pewnie inny, ale o ile się zmieni ciężko mi powiedzieć, najlepiej sprawdzać patyczkiem :)
Usuńciasto rewelacja, juz raz piekłam, za chwilę bede piec kolejne,bardzo dziekuje za ten przepis i pozdrawiam🤗
OdpowiedzUsuńDziś robię drugi raz tym razem spróbuję z masą orzechową na mascarpone. Mam nadzieję że będzie równie pyszne. Ani ja ani moje dzieciaki nie przepadają za bitą śmietaną samą 😉
OdpowiedzUsuń