Falafele to pyszne, chrupiące kuleczki wegetariańskie z ciecierzycy. Są bardzo popularną przekąską w krajach Bliskiego Wschodu
Ilość: około 30 sztuk
Składniki:
- 400 g ziaren ciecierzycy (nie z puszki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- po 1 łyżeczce zmielonej kolendry, kminu, pieprzu cayenne, soli (lub ilość według smaku)
- po 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sody oczyszczonej
- około 4 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę wsypujemy do dużego naczynia i zalewamy zimną wodą na całą noc (ziarna potroją swoją objętość, więc w miarę potrzeby dolewamy wody).
Następnego dnia ciecierzycę odcedzamy (trochę wody zostawiamy) i ziarna wraz z cebulą, czosnkiem mielimy w maszynce do mielenia - zmielić grubo nie na puree. Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, sodę, sól i resztę przypraw (jeżeli nie mamy mielonych przypraw, można je zmielić razem z ciecierzycą). Wszystko dokładnie mieszamy i w razie potrzeby, gdy masa jest zbyt sucha dodajemy także 1-2 łyżki wody z moczenia ziaren. Masę odkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie wlewamy olej do głębokiego naczynia np. rondla i podgrzewamy go do temp. około 180 st. Następnie łyżką nabieramy masę z ciecierzycy i formujemy małe kulki (ważne jest, by dokładnie je ścisnąć). Uformowane falafele, partiami wrzucamy na gorący olej. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z tłuszczu. Gorące falafele podajemy z chlebkiem pita wraz ze świeżymi warzywami i ostrym sosem np. paprykowym, czosnkowym lub humusem. Wcześniej przygotowane pity można podgrzać np. w tosterze.
Przepis na domowe chlebki pita znajdziecie tutaj
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chlebki pita ciecierzyca falafele kotlety z ciecierzycy nadzienie do chlebków pita obiad
Jadłam je już kilka razy, są pyszne :-) świetnie je podałaś :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie i ciekawy sposób podania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam falafele, sama jeszcze ich nie robiłam; )
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam ciecierzycy. Musze się z nią przeprosić :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda!
oryginalne :), wyglądają jak małe mielone a ile zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńBardzo chciałybyśmy kiedyś ich spróbować! Same jednak się nie pokusimy aby smażyć na głębokim tłuszczu :P
OdpowiedzUsuńJak cudnie wyglądają, właśnie szukałam przepisu na coś z ciecierzycy i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają, a nigdy nie jadałam, ciekawa jestem jak smakują
OdpowiedzUsuńNo to trzeba wypróbować przepis. Ciecierzyca leży , a ja się zastanawiam co by tu z niej zrobić czy zupę czy jakieś kotlety no i będą falafele ;)) Fajna nazwa z reszta ich jest..
OdpowiedzUsuńTeż popełniłam kiedyś falafele ,ale nie podałam ich tak smacznie ja Ty,Gabi proponujesz. pewnie znowu do przepisu wrócę, ciecierzycę uwielbiam pod każdą postacią. :)
OdpowiedzUsuńZapomniałam dodać,że mam je na blogu. POzdrawiam
Usuńja do moich dodaje jeszcze drobno posiekaną paprykę,pycha!
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić!
OdpowiedzUsuńPyszne kuleczki, mniam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :) pozdrawiam Gabrysiu :)
OdpowiedzUsuńZapomniałam napisać ,że robiłam je w niedzielę. I musze przyznać ,że w bułce ,warzywami i sosami smakują pysznie , bo same bez niczego to tak, nie za bardzo mnie bynajmniej nie smakowały. Zostały jeszcze i jutro będą na kolację.
OdpowiedzUsuńja też uważam, że z dodatkami są lepsze :) bardzo się cieszę, że smakowały :) Pozdrawiam!
UsuńŚwietny efekt, bardzo apetyczne danie;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł wygląda apetycznie:) na pewno bardzo konkretne i pożywne danie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te kuleczki, Twoje wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają..muszę zrobić..
OdpowiedzUsuńRobiłam, są pyszne. Polecam przepis...
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie i smakowicie, przepis zapisuję i robimy....
OdpowiedzUsuń