Smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto o ciekawym wzorze w przekroju
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 380 g masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 8 jajek
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maku
- 2 łyżki kakao
- około 250 g biszkoptów
- 300 ml dżemu morelowego
- margaryna + bułka tarta do przygotowania formy
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łyżką mieszamy z ciastem. Przygotowane ciasto dzielimy na 3 części. I część - białą wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i bułka tarta. Układamy warstwę biszkoptów. Smarujemy dżemem. II część mieszamy z makiem, wylewamy na wierzch ciasta.
Znowu układamy biszkopty i smarujemy dżemem. III część mieszamy z kakao i wylewamy na górę ciasta. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 45-50 minut. Przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Bardzo ładne!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto. Nie jadłam jeszcze takiego :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie ciekawe :) i z pewnością pyszne! :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo ciekawie! Jeszcze nigdy nie jadłam!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i pewno takie jest :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! :) Smakować musi jeszcze lepiej. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ladnie sie prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące połączenie.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda i zachęca do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto, nie jadlam jeszcze, a i nazwa ciekawa. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jak najbardziej jest mi znany, tylko ja dodaje dżem śliwkowy, zamiast morelowego :) Polecam ciasto, jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujący przepis :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda ciekawie :) musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńCiekawy wzór i ciekawa nazwa, nie próbowałam nigdy tego ciasta
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńNazwa ciasta bardzo ciekawa, ale ciasto rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWzorek ma bardzo ładny; )
OdpowiedzUsuńBardzo dopracowane ciacho, ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo skomplikowanie i smakowicie :) Przepis mi się bardzo podoba, tylko margarynę zamieniłabym na masło :P
OdpowiedzUsuńjakie wymiary blachy ?
OdpowiedzUsuń24 x 28 cm :) wymiary podane są na górze strony :)
Usuńfaktycznie jest opis :) przepraszam nie doczytałam :)
UsuńSuper ciasto robiłam ale z owocami albo z dynią...ale spróbuję z dżemem
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobre. W moim zeszycie to już 30 - latka.
OdpowiedzUsuń