Kantyczka

Smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto o ciekawym wzorze w przekroju

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 380 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru 
  • 8 jajek 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki maku 
  • 2 łyżki kakao 
  • około 250 g biszkoptów 
  • 300 ml dżemu morelowego 
  • margaryna + bułka tarta do przygotowania formy 
  • cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łyżką mieszamy z ciastem. Przygotowane ciasto dzielimy na 3 części. I część - białą wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i bułka tarta. Układamy warstwę biszkoptów. Smarujemy dżemem. II część mieszamy z makiem, wylewamy na wierzch ciasta.

 


Znowu układamy biszkopty i smarujemy dżemem. III część mieszamy z kakao i wylewamy na górę ciasta. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 45-50 minut. Przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

25 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe ciasto. Nie jadłam jeszcze takiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie ciekawe :) i z pewnością pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo ciekawie! Jeszcze nigdy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie i pewno takie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie! :) Smakować musi jeszcze lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ladnie sie prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo interesujące połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawie wygląda i zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe ciasto, nie jadlam jeszcze, a i nazwa ciekawa. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis jak najbardziej jest mi znany, tylko ja dodaje dżem śliwkowy, zamiast morelowego :) Polecam ciasto, jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzeczywiście wygląda ciekawie :) musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy wzór i ciekawa nazwa, nie próbowałam nigdy tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  13. Nazwa ciasta bardzo ciekawa, ale ciasto rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo dopracowane ciacho, ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo skomplikowanie i smakowicie :) Przepis mi się bardzo podoba, tylko margarynę zamieniłabym na masło :P

    OdpowiedzUsuń
  16. jakie wymiary blachy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 24 x 28 cm :) wymiary podane są na górze strony :)

      Usuń
    2. faktycznie jest opis :) przepraszam nie doczytałam :)

      Usuń
  17. Super ciasto robiłam ale z owocami albo z dynią...ale spróbuję z dżemem

    OdpowiedzUsuń
  18. Jest bardzo dobre. W moim zeszycie to już 30 - latka.

    OdpowiedzUsuń