Pieczarki faszerowane to smaczny pomysł na szybką i łatwą przystawkę. Doskonale sprawdzą się na przyjęciach i jako dodatek do obiadu
Składniki:
- 4 dorodne pieczarki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 8 plasterków kiełbasy wędzonej
- sól i pieprz
- olej
Przygotowanie:
Pieczarki płuczemy, obieramy kapelusze ze skórki i odłamujemy nóżki. Następnie na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebule, ogonki pieczarek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem. Potem całość przekładamy do miseczki, dodajemy bułkę tartą i roztrzepane jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy kapelusze pieczarek. Wierzch posypujemy startym serem.
Pieczarki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 st. zapiekamy ok. 25 min. (pieczarki powinny się trochę skurczyć). Podajemy je na ciepło lub zimno. Sprawdzają się jako przekąska lub dodatek do obiadu.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Fajny pomysł. Ja zazwyczaj nadziewam mięsem mielonym :-)
OdpowiedzUsuńprzystawka idealna - wgląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałyśmy zrobić podobne. Nie wiemy dlaczego jeszcze się za nie nie wzięłyśmy, bo wyglądają pysznie :D
OdpowiedzUsuńNaprawdę dorodne pieczarki, wyglądają apetycznie, ja zazwyczaj nadziewam farszem (poszatkowane nóżki pieczarek, jajko, natka pietruszki , cebula). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmam zamiar niedługo takie zrobić, jako szybką przystawkę, skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńkonkrety ten farsz :) na pewno są bardzo sycące...
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Wyglądają bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie muszę zrobić...Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńNadają się do jedzenia na zimno?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń