Składniki:
- 500 g makaronu penne
- 250 g sera żółtego
- 500 g mięsa mielonego
- 2 małe lub 1 duża cebula
- mała główka czosnku
- 500 g pieczarek
- 170 g śmietany 12%
- majeranek
- świeży tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. W między czasie ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Połowę makaronu przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy garścią sera żółtego. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, następnie dodajemy mięso mielone. Podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Przestygnięte mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą pieprzem i listkami świeżego tymianku. Sosem smarujemy wcześniej wyłożone mięso.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy do odparowania wody. Potem przekładamy je do naczynia. Posypujemy garścią sera żółtego. Zapiekankę przykrywamy resztą makaronu i serem żółtym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 20 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
pieczarki pizze i zapiekanki zapiekanka makaronowa zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Mniam super zapiekanka. Bardzo je lubimy :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobna zapiekankę, smakowała pewnie super:)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka. :)
OdpowiedzUsuńrobiłam podobną w środę i była pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszną!
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaronowe zapiekanki, Twoja wygląda na super pyszną.
OdpowiedzUsuńSuper zapiekaneczka :)
OdpowiedzUsuń