Babka z kaszy gryczanej

Smaczna i wilgotna babka na bazie kaszy gryczanej

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej + 2 szklanki wody 
  • 1 niecała szklanka cukru trzcinowego dark muscovado 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 1 szklanka mleka 
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 4 jajka 
  • 2/3 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1/2 szklanki maku 
  • aromat waniliowy lub inny 
  • 3 łyżki rodzynek 
dodatkowo:
  • masło + bułka tarta do nasmarowania formy 
  • cukier puder 



Przygotowanie:

Kaszę gryczaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Studzimy. Ostygniętą kaszę blendujemy z cukrem trzcinowym, dolewamy mleko i ponownie blendujemy.



Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem do połączenia. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo żółtka, proszek do pieczenia, sodę, mąkę, kakao, mak, cukier waniliowy, aromat oraz zmiksowaną kaszę. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą. Dorzucamy rodzynki i mieszamy. Przygotowane ciasto przelewamy do formy posmarowanej masłem i bułką tartą. Babkę pieczemy w 190 st przez około 60 minut, do suchego patyczka. Babkę wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

15 komentarzy:

  1. Babka jest wilgotna więc taka jaką lubimy :D Też planujemy wykonać ciasto z kaszy gryczanej bo jesteśmy bardzo ciekawe smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gabrysiu no takiej babki to ja jeszcze nie widziałam, rewelacyjny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się ten przepis. Muszę taką babkę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka ciekawa, zdrowa, wilgotna i musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł super. Nigdy nie próbowałam. Wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  6. W składzie jest 2/3 szklanki mąki, a w przepisie wykonania ani słowa o tym? Bez tej mąki mogłaby być babką bezglutenową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę :) przeoczyłam :) już poprawiłam :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Pyszna babka! :) też się noszę z zamiarem takich wypieków....

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis Gabrysiu.Dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam takiej babki. Ale już słyszałam, że gdzieś... ktoś... upiekł i było smacznie. Teraz mam i zdjęcie i przepis. Widzę, że pysznie wygląda. Może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała babka :) Strasznie intryguje mnie ta kasza gryczana, którą zresztą uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. miłośnicy kaszy będą zachwyceni taką babka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Robi wrażenie. Niezwykle pomysłowy przepis. Z czymś takim się jeszcze nie spotkałam no i, mimo, że już po świętach nabrałam ochoty na tak smakowicie wyglądającą babkę. W ogóle inspirujący blog, cieszę się, że na niego natrafiłam.
    Zapraszam do siebie na sernik pomarańczowy.
    Pozdrawiam cieplutko,
    Megly.

    OdpowiedzUsuń
  13. jaka kasza?? palona czy nie?

    OdpowiedzUsuń