Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej + 2 szklanki wody
- 1 niecała szklanka cukru trzcinowego dark muscovado
- 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki maku
- aromat waniliowy lub inny
- 3 łyżki rodzynek
- masło + bułka tarta do nasmarowania formy
- cukier puder
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Studzimy. Ostygniętą kaszę blendujemy z cukrem trzcinowym, dolewamy mleko i ponownie blendujemy.
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem do połączenia. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo żółtka, proszek do pieczenia, sodę, mąkę, kakao, mak, cukier waniliowy, aromat oraz zmiksowaną kaszę. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą. Dorzucamy rodzynki i mieszamy. Przygotowane ciasto przelewamy do formy posmarowanej masłem i bułką tartą. Babkę pieczemy w 190 st przez około 60 minut, do suchego patyczka. Babkę wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
babka babka wielkanocna babka z kaszy gryczanej ciasta kasza kasza gryczana Wielkanoc
Babka jest wilgotna więc taka jaką lubimy :D Też planujemy wykonać ciasto z kaszy gryczanej bo jesteśmy bardzo ciekawe smaku :)
OdpowiedzUsuńGabrysiu no takiej babki to ja jeszcze nie widziałam, rewelacyjny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis. Muszę taką babkę upiec :)
OdpowiedzUsuńJaka ciekawa, zdrowa, wilgotna i musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńPomysł super. Nigdy nie próbowałam. Wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńW składzie jest 2/3 szklanki mąki, a w przepisie wykonania ani słowa o tym? Bez tej mąki mogłaby być babką bezglutenową?
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę :) przeoczyłam :) już poprawiłam :) Pozdrawiam!
UsuńPyszna babka! :) też się noszę z zamiarem takich wypieków....
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis Gabrysiu.Dziękuję:))
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiej babki. Ale już słyszałam, że gdzieś... ktoś... upiekł i było smacznie. Teraz mam i zdjęcie i przepis. Widzę, że pysznie wygląda. Może się skuszę :)
OdpowiedzUsuńWspaniała babka :) Strasznie intryguje mnie ta kasza gryczana, którą zresztą uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmiłośnicy kaszy będą zachwyceni taką babka!
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie. Niezwykle pomysłowy przepis. Z czymś takim się jeszcze nie spotkałam no i, mimo, że już po świętach nabrałam ochoty na tak smakowicie wyglądającą babkę. W ogóle inspirujący blog, cieszę się, że na niego natrafiłam.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na sernik pomarańczowy.
Pozdrawiam cieplutko,
Megly.
jaka kasza?? palona czy nie?
OdpowiedzUsuńkasza gryczana palona :)
Usuń