Składniki:
- 3 szklanki mąki + 3 łyżki mąki
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek wody
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła
- żółtko
- 3 łyżki mleka
- masło lub margaryna do nasmarowania blachy
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dolewamy ciepłe mleko, dosypujemy trzy łyżki mąki i mieszamy. Rozmieszany zaczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie rozpuszczamy masło oraz jajko roztrzepujemy z 3 łyżkami cukru. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę i sól, wlewamy wodę, ostygnięte masło i jajko. Zagniatamy dokładnie ciasto. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część zagniatamy i tworzymy wałki równej długości. Wałki łączymy z jednego końca. Naprzemiennie zewnętrzny wałek przekładamy nad dwoma sąsiadującymi wałkami.
Końce podwijamy pod spód. Blachę smarujemy masłem i przekładamy chałkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy wyrośniętą chałkę. Z mąki, cukru pudru i masła robimy kruszonkę. Posypujemy chałkę przygotowaną kruszonką
Następnie pieczemy w temp. 180 st. przez około 30 minut.
Smacznego!
Drożdżowe ,ekstra!.
OdpowiedzUsuńJak ja dawno ie jadłam takiego ciasta, a twoje wygląda cudownie :):)
OdpowiedzUsuńMniam taka chałeczka z masełkiem i miodkiem :-)
OdpowiedzUsuńWyglada wspaniale musze sprobowac
OdpowiedzUsuńWyglada wspaniale musze sprobowac
OdpowiedzUsuńDomowy chałkowy warkocz- no, no- widzę, ze weekend majowy zapowiada się smacznie. Bardzo lubię chałkę. Taka domowa jest najlepsza na świecie. Dawno nie jadłam. Pozdrawiam ciepło i życzę miłego weekendu majowego :)
OdpowiedzUsuńmniam....pycha, wygląda super) a ja właśnie robię te ciasteczka fitnes z płatków owsianych))))
OdpowiedzUsuńMam nadzieje ,że też będą super)
Pozdrawiam)
Mmm... wygląda jak z najlepszej piekarni :)
OdpowiedzUsuńPyszna chałka na śniadanie. Do tego masełko i już pełnia szczęścia :)
OdpowiedzUsuńpięknie Ci się upiekła! to mój ulubiony wypiek drożdżowy
OdpowiedzUsuńPozawijana prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałyśmy okazji jeść tradycyjnej chałki ale cista drożdżowe bardzo lubimy :)
Nie piekłam sama chałki, porywam przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszności, idealna na śniadanie
OdpowiedzUsuńCudowna! Kradnę w całości :)
OdpowiedzUsuńMega przepis.Robie chalke przynajmniej raz w miesiącu!
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, aż ślinka cieknie. Chyba zaraz sobie zrobię :))
OdpowiedzUsuń