Pyszny, słodki przekładaniec z ciasta kakaowego, makowo-kokosowego i masy serowej. Udekorowany biszkoptami z rodzynkami i cytrynową galaretką, wygląda bardzo smakowicie i efektownie
Wymiary formy: 28x40 cm
Składniki:
biszkopt kakaowy:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 6 białek
- 15 dag maku suchego
- 15 dag wiórków kokosowych
- 15 dag cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 cukier wanilinowy
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 l mleka
- 250g masła
- bakalie np. kolorowy ananas
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów (24 szt.)
- garść rodzynek
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywna pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min. w 180 st. Po wystudzeniu placek przecinamy na 2 równe części (można nasączyć je alkoholem). Następnie robimy ciasto makowo - kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukry i dalej ubijamy. Do ubitej piany dodajemy także mak i wiórka kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Następnie powstałą masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy około 30 min. w 160 st. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Mleko z cukrem wanilinowym zagotowujemy. W międzyczasie dokładnie mieszamy żółtka ze śmietaną i wlewamy je na gotujące się mleko. Ciągle mieszamy, aż zacznie obwarzać się serek. Następnie odstawiamy na 30 minut do wystudzenia. Po tym czasie wylewamy ostrożnie serek na sito. Potem masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy ser i na koniec bakalie. Ciasto składamy następująco: 1 blat biszkoptu kakaowego + 1/3 masy serowej + ciasto makowo - kokosowe + 1/3 masy serowej + 2 blat biszkoptu kakaowego + 1/3 masy serowej + okrągłe biszkopty (na każdym robimy małą dziurkę i układamy rodzynkę) + tężejąca galaretka (galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu).
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt kakaowy biszkopty ciasta ciasto cycki teściowej ciasto makowo kokosowe galaretki mak masa serowa słodka teściowa wiórki kokosowe
Gabrycha....mak, wiórki....litości ile można pastwić nade mną? :( Swietne ciacho,pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJaki wysoki... Cudo! :)
OdpowiedzUsuńOstatnio dość popularny wypiek na blogach :D Genialne warstwy!
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasto i fajna nazwa :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, miałam okazję kiedyś go próbować :-)
OdpowiedzUsuńSporo pracy ale wart tego! ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe dlaczego te cycki należą do teściowej hahahaha
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda mega apetycznie :)
Znam je. Pierwszy raz jadłam u mojej cioci, a piecze obłędnie. Więc się do niego przekonałam raz na zawsze. Moja mama je robi z galaretką poziomkową- też fajny smak. No i wygląd- dość sugestywny, zwłaszcza, gdy się zna nazwę ;) Pozdrowieńka cieplutkie. Megly.
OdpowiedzUsuńpycha.......jadłam ale nie piekłam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
rzeczywiście wygląda mega efektownie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto . Znam i jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPiekłam, jest bardzo smaczne. Polecam przepis...
OdpowiedzUsuńZamiast biszkoptów daję delicje pomarańczowe i zalewam galaretą pomarańczową. A masę robię na bazie mascarpone.
OdpowiedzUsuńCiekawe czy teściowej posmakuje?:D
OdpowiedzUsuńPyszny, polecam...
OdpowiedzUsuń