Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 3 żółtka
- około 700 g szpinaku mrożonego
- główka czosnku
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mąkę, żółtka i masło siekamy i zagniatamy. Ciasto wkładamy do schłodzenia do lodówki na około 60 minut.
Szpinak rozmrażamy i podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy śmietanę i kaszę mannę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy do odparowania wody. Schłodzone ciasto dzielmy na dwie części (1/3 ciasta - wkładamy do zamrażarki i 2/3 ciasta). Większą cześć rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Następnie ciasto posypujemy bułką tartą. Wykładamy wcześniej przygotowany szpinak.
Wyciągamy mniejszy kawałek z zamrażarki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 40 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasto ze szpinakiem kruche ciasto ze szpinakiem przekąski szpinak
Bardzo lubię szpinak, takie kruche ciasto z nim na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak! to ciasto wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńFajna propozycja, z pewnością jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńGabrysiu jaka fajna krucha wytrawna propozycja :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością kradnę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak. Ciekawy i smaczny jest Twój przepis. U mnie jutro też na obiad będzie szpinak, ale w innym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńOch tak, to stanowczo jedno z moich ulubionych dań. Ja jeszcze zawsze dorzucam do szpinaku ser feta lub ricottę. Smakuje wtedy jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie
OdpowiedzUsuńPysznie i prosto, przepis do wykorzystania:))
OdpowiedzUsuńI kruche ciasto i szpinak-pyszna para;)
OdpowiedzUsuńPycha!! lubię szpinak
OdpowiedzUsuńŚwietne ,kruche na wytrawnie kusi mnie bardzo.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię szpinak! :) zjadłabym sporą porcję takiego ciacha :))
OdpowiedzUsuńo kurczę, to mi się podoba! pomysł okazał się strzałem w 10!
OdpowiedzUsuńJa w podobny sposób robię szpinakową tartę. Mniam. Ale dawno nie jadłam. Muszę w ogóle przetestować taką wersję, bo w mojej tarcie jedynie spód jest kruchy. Super. Ja jestem fanką szpinaku już od jakiegoś czasu także kusząca propozycja. :)
OdpowiedzUsuńRewelka, bardzo mi się spodobała ta przekąska. Zdjęcia takie, że chce się od razu sięgnąć i jeść :)
OdpowiedzUsuńSuper! Nawet przeciwnicy szpinaku przekonają się do niego w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuństrasznie podoba mi się ten pomysł!
OdpowiedzUsuńHaa, ale ekstra, naprawdę wygląda jak placek taki na słodko, a jest wytrawną przekąską. Super!
OdpowiedzUsuń