Łopatka pieczona w musztardzie francuskiej

Upieczone mięso jest idealnym dodatkiem zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno do kanapek. Zdecydowanie smakuje lepiej, niż wędlina zakupiona w sklepie

Składniki:
  • około 1,5 kg łopatki wieprzowej 
  • 2 łyżki musztardy francuskiej 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • przyprawy: rozmaryn, majeranek, liść laurowy, ziarna jałowca (rozdrobnione), pieprz mielony, papryka słodka lub ostra, sól, 
  • olej 
  • około 0,5 szklanki wody lub bulionu 



Przygotowanie:

W mięsie ostrym nożem nakłuwamy otwory i wkładamy w nie pokrojony czosnek. Resztę składników (oprócz cebuli) mieszamy z musztardą i 2 łyżkami oleju. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godz. (najlepiej na całą noc).



Następnego dnia mięso umieszczamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, obkładamy je krążkami cebuli, podlewamy wodą i pieczemy w zamkniętym naczyniu w piekarniku, w temp. 200 st. około 1,5 - 2 godz. (15 min. przed końcem pieczenia mięso odkrywamy, aby się zarumieniło). Powstały sos, jeżeli jest potrzeba można zagęścić mąką lub śmietaną. Sos musztardowy będzie doskonały do polania mięsa.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie pieczenie. Bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda i pewnie tak samo smakuje !

    OdpowiedzUsuń
  3. Okazale wygląda ta pieczeń :) Otoczka wygląda bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dodawać musztardę do takich wypieków :-) z pewnością smakuje obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięsa lubią towarzystwo musztardy, świetny tandem.

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie ze dodałaś musztardę, pieczeń wygląda mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczna ta pieczeń....trzeba zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  8. Na święta będzie idealna.....

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi smakowała jako wędlina polecam

    OdpowiedzUsuń