Dobrze znane kazdemu tradycyjne pierogi z ziemniaczno-serowym farszem, które wyśmienicie smakują polane masłem, skwarkami lub śmietana
Ilość: około 50 sztuk
Składniki:
farsz:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg sera białego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- woda
- olej
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zimne mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy ziemniaki, cebulę i ser biały oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę, na środku robimy dołek, wbijamy jajko, wlewamy wodę oraz mieszamy zagarniając mąkę.
Następnie zagniatamy ciasto. Na oprószonej stolnicy mąka rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
Gotowe układamy na stolnicy posypanej mąką. W międzyczasie w dużym garnku gotujemy wodę z olejem i solą. Wrzucamy po kilka pierogów na wrzącą wodę i jak wypłyną na wierzch czekamy kilka minut. Wyciągamy łyżką cedzakową.
Gotowe pierogi podajemy z cebulką, skwarkami lub śmietaną.
Smacznego!
Gabrysia aleś nalepiła pierogów :) Slicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa klasyka! :)
OdpowiedzUsuńPierogi lubię pod każdą postacią, ale z wytrawnych ruskie są najlepsze na świecie. Od małego dziecka je lubiłam i tak mi zostało. Mniam :) Wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńGabrysiu podrzuć kilka :-) ja pierogi ruskie wprost uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńWpadłam na pieroga ;) ale pewnie już nie ma.... uwielbiam takie pierogi! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! U babci były pyszne.. :)
OdpowiedzUsuńMogę jeść codziennie, a moje dzieci za nimi przepadają :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pierogi, a twoje wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi zarówno na słono jak i na słodko.
OdpowiedzUsuńRuskie są pyszne szczególnie podane z tłuszczykiem i cebulką.
Kto nie lubi pierogów? Kochamy wszystkie ich odmiany :D
OdpowiedzUsuńMyślę że każda doświadczona kucharka wie że "jajko"dodane do ciasta na pierogi sprawia że są twarde...dodam tylko że wody używa się gorącej aby "zaparzyć" mąkę -tylko wtedy ciasto będzie plastyczne A po ugotowaniu mięciutkie.pozdrawiam
OdpowiedzUsuń