Drożdżowe paluszki obsypane solą i kminkiem to znakomity dodatek do barszczu, można je chrupać same lub z ulubionym dipem
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 100 g margaryny
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- około 1 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- sól
- kminek
Przygotowanie:
Mąkę, margarynę, drożdże, cukier i żółtko siekamy. Wyrabiamy ciasto dolewając tyle mleka, aby uzyskać gęstość ciasta pierogowego. Ciasto przykrywamy miską i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy podrośnie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, smarujemy białkiem, posypujemy solą i kminkiem. Następnie nożem lub radełkiem wycinamy paluszki. Nagrzewamy piekarnik do 220 st. Paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciastka drożdże drożdżowe paluszki imprezowe przekąski paluszki przekąski słone paluszki z kminkie
super paluchy idealne do piwka :)
OdpowiedzUsuńJejusiu! Zawsze kupowałam takie gotowe. Bardzo je lubię. Są idealne do dipów, sosów. No i wyglądają super.
OdpowiedzUsuńA ciasto wyrosło wspaniałe. Pozdrowieńka :)
Lubię czasami sobie pochrupać paluszki :) super pomysł. Też spróbuje takie zrobić :-) super wyglądają :-)
OdpowiedzUsuń:O One na serio są aż tak łatwe do zrobienia?! A można z mąki pełnoziarnistej?
OdpowiedzUsuńz pełnoziarnistej nie robiłam :) pozdrawiam!
UsuńSmakowita przekąska;)
OdpowiedzUsuńFajna przekąska do pochrupania
OdpowiedzUsuńŚwietne! I w zasadzie tom jaki będzie smak, zależy jedynie od naszej wyobraźni, super, podobają mi się :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe przekąski, tą będę musiała wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńSuper przekąska!
OdpowiedzUsuńPochrupałabym :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietne. W sam raz do pochrupania zamiast ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńi wieczorem do dobrego filmu:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie i chrrrrrruuuuuuuuuuuuuuupiaco.! Dobry pomysł
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie paluszki :) Są pyszne nie można skończyć je jeść, wciągają.
OdpowiedzUsuńO proszę jakie fajne domowe chrupacze :)
OdpowiedzUsuńKiedyś na pewno wykonamy podobne bo bardzo smakowały nam takie kupne więc domowe będą jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.Paluszki pyszne.Moja 8-letnia córka je uwielbia. W ciągu 2 tygodni robiłam chyba z 5 razy. U nas najbardziej smakują z sezamem i startym żółtym serem.Dobre są również z ziołami prowansalskimi.Dla każdego coś dobrego:-)znikają w pierwszym dniu po upieczeniu:-) mam tylko jedno pytanie-u Pani na zdjęciu są dosyć wysokie i pulchne. Czy po pokrojeniu na paski zostawia je Pani jeszcze chwilę do wyrośnięcia? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper że smakują:) nie zostawiam ich do wyrośnięcia, może troszkę grupowej rozwałkowane są :)
UsuńSuper są jako przekąska ale i dodatek do barszczyku 😋
OdpowiedzUsuńCzy można zamrozić po upieczeniu? Czy nie tracą ma smaku?
OdpowiedzUsuń