Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 1/3 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 kg jabłek
- cynamon
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 100 g masła
- 50 g masła
- 4 łyżki mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
- biszkopty
- rodzynki
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę oraz delikatnie mieszamy ze wcześniej przygotowaną masą. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 190 st. przez około 45 minut. Ostygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
W między czasie 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. Z pozostałym mlekiem mieszamy budyń, mąkę ziemniaczaną i cukry waniliowe, a następnie wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy do zagotowania i zgęstnięcia budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło oraz po łyżce dodajemy budyń. Ucieramy na jednolita masę. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy i dodajemy cynamon według uznania. Gorące jabłka wykładamy na jeden blat ciasta. Przykrywamy drugim i smarujemy przygotowaną masą budyniową. Następnie układamy biszkopty, smarujemy je polewą (w rondelku rozpuszczamy masło, mleko, kakao i cukier) oraz układamy po jednym rodzynku na każdym biszkopcie.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt biszkopty ciasta ciasto cycki murzynki ciasto z jabłkami cycki murzynki jabłka masa budyniowa masa jabłkowa tort tort cycki murzynki
Muszę zrobić to ciasto, tak fajnie i apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńGabrysia ale cycatka :)
OdpowiedzUsuńFajne te cycki.
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś okazję spróbować ten torcik.Rewelacja! Fajnie, że o nim przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuńGabrysiu ale cudne ciasto :-) zapisuje sobie przepis do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńTaka klasyka, aż wstyd że jeszcze nie robiłam! Muszę nadrobić zaległości, bo ciasto wygląda świetnie :>
OdpowiedzUsuńWspaniały ten tort. Pamiętam, że moja ciocia go robiła. Ale nie znałam przepisu, a teraz już mam- i to- jak widać na zdjęciach sprawdzony. Tort wyszedł pierwszorzędnie i wiadomo jakie nasuwa skojarzenia ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Znam ten tort. Kiedyś taki zrobiłam, bo intrygowała mnie nazwa. Nie było internetu. Nie było blogów. Dostawało się przepis napisany na kartce i trzeba było rozwinąć wyobraźnię, że stworzyć jakiś wypiek. Tak było u mnie z tym tortem. Był i ładny i smaczny.
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałek Twojego, żeby sobie ten smak przypomnieć :)
MNIAM...... palce lizać)
OdpowiedzUsuńSą jabłka-już uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńrozkoszny torcik!
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto w trochę innej wersji, ale Twoje też bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńHa ! Jest świetny :D
OdpowiedzUsuńUlubione ciacho podchmielonych wujków na każdej rodzinnej imprezie :D
OdpowiedzUsuńrodzynki zastąpię sobie czymś innym
OdpowiedzUsuń