Brzdąc to proste i pyszne ciasto znane głównie w Wielkopolsce. Składa się z delikatnego biszkoptu, przełożonego bitą śmietaną z dodatkiem kakao
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 6 dużych jajek
- 130 g mąki tortowej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1 l śmietany kremówki 30%;
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżeczki kakao
- 4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Potem żółtka i dalej miksujemy. Następnie mieszamy proszek do pieczenia z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie równy) i wlewamy do masy. Jeszcze chwilę ubijamy i na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie wszystko razem mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 st. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Kremówkę (odlewamy 1/2 szklanki) zagotowujemy z cukrem i kakao. Następnie studzimy i schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc (min. 12 godz.).
Następnego dnia, pozostawioną śmietanę (1/2 szkl.) podgrzewamy niemal do zagotowania i rozpuszczamy w niej żelatynę (nie wolno żelatyny zagotować, gdyż traci swoje właściwości żelujące). Następnie żelatynę schładzamy. Potem wyjmujemy z lodówki masę kakaową i miksujemy, aż będzie przypominała miękkie, prawie płynne masło i powoli wlewamy wystudzoną żelatynę (masa i żelatyna muszą mieć tą samą temp., aby nie powstały grudki). Wszystko dokładnie należy zmiksować. Połowę tężejącej masy wykładamy na 1 blat ciasta, przykrywamy drugim blatem i ponownie rozsmarowujemy na wierzchu pozostałą masę. Grzebieniem cukierniczym lub widelcem robimy faliste wzorki. Placek wkładamy do lodówki i podajemy go dobrze schłodzony. Oryginalny brzdąc nie jest nasączany, nie ma dodadkowych warstw, nie jest dekorowany posypkami, ani polewami. A mimo to jest pyszny.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt brzdąc brzdąc poznański ciasta ciasto brzdąc kakao śmietanka
z powodzeniem może być tortem, upieczone tradycyjnie z okrągłej formie. Lekkie i pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńCiasto musi być pyszne.Bardzo ciekawy przepis;)
OdpowiedzUsuńNie tylko w Wielkopolsce, bo na pograniczy Śląska i Małopolski też go pieczemy:)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto :):)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho. Dużo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńNie znałam tego ciasta, ale ja z Centrum Polskie jestem.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne musi być no i takie proste w wykonaniu :)
Jadłam to ciasto kiedyś często. Kupowałam w cukierni. Ale sama nie robiłam. Bardzo je lubiłam. Może czas zrobić?
OdpowiedzUsuńFajne ciasto i urocza nazwa!
OdpowiedzUsuńCiasto jadłam znam ale sama nie robiłam. Zawsze mnie w nim urzekała jego nazwa :)
OdpowiedzUsuńNiebo na talerzu! :)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńFajna nazwa i efektownie wygląda. A jego składniki świadczą o lekkości tego ciasta, super :)
OdpowiedzUsuńJaka fajna nazwa! Ciekawe ciasto :)
OdpowiedzUsuńZachęcająco wygląda. No i jaka nazwa fajna. Nigdy o nim nie słyszałam. Ale z wielką chęcią bym kawałeczek spróbowała. TYm bardziej, że na pewno jest pyszny. :)
OdpowiedzUsuńnazwa powalająca:) smak pewnie również:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto to normalnie cud! Czy ktoś w ogóle nie lubi go? Mamy słabość do śmietany a już szczególnie do kakaowej :P
OdpowiedzUsuńPyszne bardzo delikatne ,po prostu rozpływa sie w ustach a mieszkam w poznaniu
OdpowiedzUsuńMożesz podać autora tego przepisu , chodzi mi o to skąd masz ten przepis - pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIwona.
przepis posiadam ze starego zeszytu mamy, która jest rodowitą poznanianką, pozdrawiam!
UsuńCzy kakao słodkie czy zwykle ma być
OdpowiedzUsuńzwykłe kakao :) Pozdrawiam!
Usuń1/2 śmietanki to chodzi o pół litra czy o pol5szklanki bo nie rozumiem żelatynę rozpuszczamy z tym kako i cukrem czy z tą drugą częścią kremówki
OdpowiedzUsuńKremówkę (odlewamy 1/2 szklanki) zagotowujemy z cukrem i kakao. Następnie studzimy i schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc (min. 12 godz.). Następnego dnia, pozostawioną śmietanę (1/2 szkl.) podgrzewamy niemal do zagotowania i rozpuszczamy w niej żelatynę...
UsuńTo zagotowujemy śmietankę z cukrem i kakao czy tylko dosyć mocno podgrzewamy ??? Bo to jest wielka różnica.... Myślę, że należy tylko podgrzać, ale napisane jest niedokładnie a może to jest bardzo ważne.🤔🤔🤔
Usuńwszystko jest dokładnie napisane wystarczy przeczytać ze zrozumieniem
UsuńCzy trzeba dodawać kakao czy może zostać biały krem.
OdpowiedzUsuńmożesz zrobić bez kakao, ale dodaj może jakąś wanilię, albo inny aromat :)
UsuńA mogę dodać jakieś capuccino zamiast kakao czy już nie bardzo :-)
OdpowiedzUsuńmożesz dodać, tylko jak będziesz dodawać słodzone to może mniej cukru dodaj :)
UsuńA co z resztą 750ml śmietany
OdpowiedzUsuńWszystko jest opisane, proszę czytać ze zrozumieniem
UsuńTo jaka tą szklanka jest duża bo w przepisie jest litr a nie 250 ml proszę o wytłumaczenie
OdpowiedzUsuńZ litra kremówki odlewa Pan 1/2 szklanki śmietanki i pozostawia. To co zostało zagotowuje z kakao i cukrem i studzi. Następnego dnia to co Pan wcześniej odlał podgrzewa z żelatyna i postępuje dalej jak w przepisie. Jaśniej już tego wytłumaczyć nie potrafię
OdpowiedzUsuńZ litra kremówki nie olewa Pan szklanki tylko połowę szlaknki. I nic Pan nie przelicza na około na jakieś ml
UsuńDziękuję bardzo za wytłumaczenie teraz rozumiem
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam brzdąca, muszę zrobić. To jedno z moich ulubionych ciast.
OdpowiedzUsuńUwielbiam brzdąca, ciasto jest bardzo delikatne, po prostu rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuńKusi, aby go zrobić. Dzięki za pyszny przepis.
OdpowiedzUsuńPalce lizać, pycha....
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, jaki sens ma ostawienie tej smietanki z kakao na noc do lodówki, jesli nastepnego dnia musze ją prawie zagotować, aby dodac żelatynę? Nie można tej żelatyny dodać kiedy ta mieszanina smietanki, kakao i cukru jest jeszcze gorąca i po ostygnięciu od razu łaczyć z ubitą śmietanką? Cały proces produkcyjny znacznie by sie skrócił. Czy przez noc w lodówce dzieja się tam jakieś czary? :)
OdpowiedzUsuńProszę przeczytać ze zrozumieniem
UsuńPyszności....
OdpowiedzUsuń