Aromatyczny, puszysty i szybki w przygotowaniu chleb z czosnkiem niedźwiedzim idealny na wiosenne śniadanie
Wymiary formy: 26x12 cm
Składniki:
- 15 liści czosnku niedźwiedziego
- 3 i 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy. W misce drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy wodę i mieszamy. Dodajemy mąkę, sól, przestygnięte masło i posiekany czosnek niedźwiedzi. Zagniatamy ciasto (klei się do rąk). Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st., wstawiamy chleb i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chleb chleb z czosnkiem niedźwiedzim czosnek niedźwiedzi pieczywo
Chleb jak marzenie!!! Taki wyrośnięty i puszysty, musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wyszedł Ci po prostu świetnie. Pieknie wyrośnięty :)
OdpowiedzUsuńSuper chleb i ten dodatek szczypiorku. Mniam ...
OdpowiedzUsuńpiękny! czuję jego zapach aż u mnie:)
OdpowiedzUsuńmuszę poszukać czosnku niedźwiedziego, tyle pyszności z nim można zrobić!
Pięknie Ci Gabrysia wyrósł, bardzo ładny. :)
OdpowiedzUsuńJaaaaki urodziwy ten chlebek :) no nie ma rady trza na poszukiwania czosnku ruszyć....
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę imponująco. Dla mnie to prawdziwa nowość. Ale uwielbiam domowy chleb. Moja mama często robi. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAleż zaskoczenie :) Pozytywne oczywiście :) !
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda , a zapach dolatuje przez monitor
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chleb, jeszcze z moim ukochanym niedźwiedzim czosnkiem ;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że jeszcze zdążę go upiec, bo wygląda fenomenalnie, a czosnek niedźwiedzi bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńczosnkowy chlebek - ale musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy nic z czosnkiem niedźwiedzim. Chlebek wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńPyszny ,właśnie myślę ,żeby taki upiec ,ale 36 stopni trochę mnie przeraża...plus ciepło z piekarnika.
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny - na pewno strasznie by mi smakował
OdpowiedzUsuńGabrysiu, gdzie kupujesz świeży czosnek niedźwiedzi? Znam tylko suszony i taki stosuję.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczosnek mam posadzony w ogródku :) Pozrawiam :)
UsuńGabrysiu - dziękuję za przepis. Chlebek jest wspaniały. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na "degustację".
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2017/04/chleb-z-czosnkiem-niedzwiedzim/#more-12358
Chlebek jest super piekę go często jest wspaniały i ten smak i zapach och ekstra
OdpowiedzUsuń