Ciasteczka z rabarbarem

Prosty i aromatyczny przepis na słodką przekąskę do kawy lub herbatki. Ciasteczka te są również idealnym dodatkiem na każde przyjęcie

Ilość: 14 sztuk

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 
  • konfitura z rabarbaru (najlepiej domowej roboty) ze skórką pomarańczową 
  • białko 



Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w kwadraty. Połowę kwadratów układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W pozostałych wycinamy otwory za pomocą kieliszka (małe kółka pozostawiamy). Kwadraty z dziurkami układamy na tych, które są już na blaszce. Do tak powstałych otworów nakładamy konfiturę ze skórką pomarańczową. Również na wycięte małe kółka dajemy konfiturę. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. 


Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 st. i pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Nie ma to jak proste i pyszności słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe i smaczne ciastka . :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo proste w przygotowaniu a jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne! szybkie i proste, ale niezwykle smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten piękny kształt, tylko akurat nie w wersji rabarbarowej. To są dopiero pyszności. Uwielbiam domowe ciasteczka, zwłaszcza te z owocowym nadzieniem. Mniam. Pozdrowieńka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. niby proste, ale pyszne również :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo je lubię chociaż nigdy nie jadłam z rabarbarem. Daj skosztować ;) Pozdrawiam Gabrysiu!

    OdpowiedzUsuń