Banalnie prosty przepis na domowy smalec ze skwarkami, cebulą, czosnkiem i majerankiem. Doskonały do świeżego pieczywa i kiszonego ogórka
Składniki:
- 500 g surowej słoniny bez skóry
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- majeranek
- sól
Przygotowanie:
Słoninę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy ją do rondla. Mieszamy co jakiś czas i wytapiamy ją na małym ogniu ok. 15-20 minut. Po tym czasie, gdy słonina się już stopi (skwarki muszą być jasne) dodajemy kolejno pokrojoną w kostkę cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Na koniec smalec doprawiamy majerankiem i solą (nie wymaga dużej ilości soli). Gdy skwarki się lekko zarumienią zdejmujemy rondel z ognia. Przestudzony smalec przelewamy do słoika lub kamiennego garnka. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Smalec przechowujemy w lodówce.Doskonały jest do świeżego pieczywa i kiszonego ogórka. Podany od czasu do czasu, na pewno nikomu nie zaszkodzi. Do smalcu można dodawać również inne dodatki: pokrojoną wędlinę np. kiełbasę jałowcową, boczek wędzony, a nawet winne jabłko.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina domowy smalec przekąski przetwory smalec smalec na kanapki smarowidło smarowidło na kanapki
Bardzo lubię domowy smalczyk, do razowego chlebka;)
OdpowiedzUsuńO tak domowy smalec i kiszony ogórek. Mniam :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyszedł, najlepszy do piwka! :)
OdpowiedzUsuńLubię czasami zjeść kromkę z ogórkiem :-)
OdpowiedzUsuńWiem, że to bomba kaloryczna, ale czy jest coś lepszego na świecie niż taka pajda chleba ze smalcem? Wiejskie, domowe jedzenie, a smak niepowtarzalny i nieporównywalny do niczego. Ale mi smaka narobiłaś. Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za smalcem, ale raz do roku nachodzi mnie ochota na pajdę chleba ze skwarkami i ogórkiem;)
OdpowiedzUsuńKiedyś smalec robiło się z biedy, a teraz to rarytas:)
OdpowiedzUsuńJa do smalcu daję jeszcze jabłko, mój mąż uwielbia takie smarowidełka :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRobię taki od czasu do czasu taki smalczyk, ale ostatnio zapomniałam o tej pyszności :)
OdpowiedzUsuńDo tego ogórek kiszony i jestem w niebie :) Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłyśmy smalec ale nasza mama zawsze robiła z pomidorkami i szczypiorkiem :)
OdpowiedzUsuńDomowy smalec super ale takiego ze sklepu już chyba byśmy nie tknęły :P
Domowy smalczyk....palce lizac...
OdpowiedzUsuń