Ilość: około 36 sztuk
Składniki:
- około 3 i 1/2 szklanki mąki
- 40 g drożdży
- 7 łyżek cukru
- szklanka letniego mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
nadzienie:
- 3 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 25 g masła
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki płatków owsianych
- 2 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
- 2 łyżeczki ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka sezamu
- 2 łyżeczki wiórek
- białka jajka do smarowania
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dolewamy mleko, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn przysypujemy mąką i odstawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajko i żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy masę jajeczną i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulkę, oprószamy mąką. Odstawiamy w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia na około 40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i mieszamy z cukrem. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem waniliowym, wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, sezam i wiórka kokosowe oraz mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Szklanką wycinamy kółka. W każdym kółku na środku robimy mocne wgłębienie np.: kieliszkiem. W każde wgłębienie nakładamy rabarbar i wciskamy go.Brzegi drożdżówek smarujemy białkiem jajka oraz obsypujemy kruszonką.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Drożdżówki pieczemy około 20 minut do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
Pyszne ,moje ulubione.
OdpowiedzUsuńwersja mini jest chyba jeszcze bardziej apetyczna! no i ta zdrowa kruszonka - pyszności!
OdpowiedzUsuńPyszności :) a kruszonka super! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe Gabrysiu. Poproszę jedną :-)
OdpowiedzUsuńGabrysiu piękne, urodziwe rabarbarówki. Bo jak je inaczej nazwać? :))
OdpowiedzUsuńPyszności :):)
OdpowiedzUsuńAle piękne drożdżówki! Jakie równe- okrągłe. Fajny pomysł z tymi ziarnami. No bo wiadomo- rabarbarówki mają niezastąpiony smak :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiękne na pewno pachnące drożdżóweczki :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńA ta kruszonka musi być dobra, taka nietradycyjna :)
Piękne bułeczki już czuje ich zapach i smak :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułki. Jedną bym chętnie porwała na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułki. Jedną bym chętnie porwała na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńCudowne drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Trochę jak pączki z nadzieniem na zewnątrz xD Fajny pomysł z posypką z ziaren :D
OdpowiedzUsuńpyszności!!
OdpowiedzUsuńPięknie i smacznie wyglądają, zabieram jedną i pozdrawiam -:)
OdpowiedzUsuńpyszne sezonowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuń