Kompot z rabarbaru

Dzban magicznego, różowego eliksiru o słodko-kwaśnym smaku idealny, aby się ochłodzić

Składniki:
  • około 7 łodyg rabarbaru 
  • 1 1/2 l wody 
  • 4 łyżki cukru 



Przygotowanie:

Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Zalewamy wodą. 


Gotujemy około 30 minut, aż rabarbar zmięknie. Słodzimy kompot. Przecedzamy przez sitko. Jeżeli kompot jest zbyt mocny można dolać gotowanej wody. Kompot z rabarbaru najlepiej smakuje schłodzony.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam kompot z rabarbaru. Wiosną często u nas gości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię takie klasyczne smaczne kompoty

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspomnienie z dzieciństwa ,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez dwóch zdań: smak dzieciństwa. Jak dobrze, że sezon w pełni i można się rozkoszować wspaniałymi smakami świeżych kompotów. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. My z takiego kompotu najbardziej lubimy te "włoski" czyli rozmiękły rabarbar xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś go nie lubiłam, teraz uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jako dziecko lubiłam kompot z rabarbaru ale zawsze domagałam się cedzenia go przez gęste sitko, aby czasem nie daj Boże jakaś nitka mi nie wpadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kompot z dzieciństwa, ależ się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolorek , smak piękny i pyszny :) tylko tych upałów jakoś nie widać.... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje zdjęcia wywołały u mnie wielki uśmiech na twarzy :) Pamiętam taki kompot z dzieciństwa, pamiętam jego smak do dziś. Tyle lat nie piłam, dziękuję za przepis, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mi również taki kompot przypomina smak dzieciństwa, pycha :)

    OdpowiedzUsuń