Składniki:
- około 7 łodyg rabarbaru
- 1 1/2 l wody
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Zalewamy wodą.
Gotujemy około 30 minut, aż rabarbar zmięknie. Słodzimy kompot. Przecedzamy przez sitko. Jeżeli kompot jest zbyt mocny można dolać gotowanej wody. Kompot z rabarbaru najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego!
Mój ulubiony kompocik :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kompot z rabarbaru. Wiosną często u nas gości :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie klasyczne smaczne kompoty
OdpowiedzUsuńWspomnienie z dzieciństwa ,pycha.
OdpowiedzUsuńBez dwóch zdań: smak dzieciństwa. Jak dobrze, że sezon w pełni i można się rozkoszować wspaniałymi smakami świeżych kompotów. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńMy z takiego kompotu najbardziej lubimy te "włoski" czyli rozmiękły rabarbar xD
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa ;-)
OdpowiedzUsuńKiedyś go nie lubiłam, teraz uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńKlasyk ! Ale bardzo go lubię
OdpowiedzUsuńJako dziecko lubiłam kompot z rabarbaru ale zawsze domagałam się cedzenia go przez gęste sitko, aby czasem nie daj Boże jakaś nitka mi nie wpadła. :)
OdpowiedzUsuńKompot z dzieciństwa, ależ się rozmarzyłam :)
OdpowiedzUsuńKolorek , smak piękny i pyszny :) tylko tych upałów jakoś nie widać.... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia wywołały u mnie wielki uśmiech na twarzy :) Pamiętam taki kompot z dzieciństwa, pamiętam jego smak do dziś. Tyle lat nie piłam, dziękuję za przepis, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńMi również taki kompot przypomina smak dzieciństwa, pycha :)
OdpowiedzUsuń