Ilość: 2 słoiczki (200 g)
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 200g cukru (można dać mniej)
- ok. 2 łyżek świeżo startej skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
Z rabarbaru zdejmujemy skórkę i kroimy na kawałki ok. 1 cm. Następnie wrzucamy go do rondelka i zasypujemy cukrem na ok. 1 godz. Po tym czasie, gdy wytworzy się sok zaczynamy go smażyć na średnim ogniu. Cały czas mieszamy, aby się nie przypalił. Smażymy go ok. 15 minut do uzyskania pożądanej konsystencji (musi być gęsty). Pod koniec smażenia dodajemy również skórkę z pomarańczy, startą na drobnych oczkach tarki.
Gorąca konfiturę nakładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy je do góry dnem (ja ich nie pasteryzuję).
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
konfitura z rabarbaru przetwory przetwory z rabarbaru rabarbar
Gdzie nie zajrzeć tam rabarbarowa uczta :)
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy kiedyś duszony rabarbar w cukrze trzcinowym i miodem w piekarniku. Też pasteryzowałyśmy w słoiczkach. Pyszny kwaśno-słodki dodatek do wszystkiego :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam i robię w słoiczki co roku :-)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńNie spotkałam takiej konfitury, oj jutro idę po rabarbar :)
OdpowiedzUsuńCo za pyszności! :)
OdpowiedzUsuńpyszny musi być!
OdpowiedzUsuńMój rabarbar w ogródku już w sam raz i przepis się przyda jak znalazł.
OdpowiedzUsuńO takiej konfiturze to nie pomyślałam jeszcze! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować konfitury z rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńOooo takiej konfitury jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńAle musi być pyszna.
Na pewno jest pyszna :) zjadłabym taką :) z wielką chęcią :):)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam.... oj kłamię ... robiłam chutney.
OdpowiedzUsuńFaktycznie, szybka, prosta- a jaka smaczna na pewno. Idealnie by się sprawdziła w towarzystwie chlebusia, masełka, serka białego i szklanki ciepłego mleka. Ale mi się marzy... ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper konfitura, coś wreszcie pysznego dla mnie. Dzięki za przepis...
OdpowiedzUsuń