Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 250 g masła lub margaryny
- 2,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie o smaku waniliowym
- 3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- kilka łodyg rabarbaru
- 2 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię aluminiową i wkładamy większą część do lodówki na około godzinę i mniejszą cześć ciasta do zamrażarki. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno blachy. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min. do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki i mieszamy z kaszą manną. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na podpieczony spód. Z mleka, proszku budyniowego i cukru gotujemy budyń. Gorący budyń wykładamy na ciasto z rabarbarem. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce o drobnych oczkach oraz posypujemy ciasto.
Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem i budyniem kruche ciasto z rabarbarem rabarbar
widziałam gdzieś podobny przepis na jabłuszkowiec. Jednak teraz sezon na rabarbar w pełni, więc trzeba korzystać. Lubie ciasta z dodatkiem budyniu. Zawsze to jakieś urozmaicenie. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńOsz rabarbarowe szaleństwo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie kruchego ciasta, owoców i budyniu! Robię tak z jabłkami a i z rabarbarem na pewno jest pysznie!
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś podobny przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem, ale jakoś nigdy nie upiekłam...
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam tego typu ciasta!
OdpowiedzUsuńPiękne wyszło Ci to ciasto :)
OdpowiedzUsuńPychotka Gabrysiu :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPycha!! Ja dzis bede szalała z rabarbarem
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńoooooo to już ten czas rabarbarowy?? muszę się wziąć za robotę :D
OdpowiedzUsuńPrzerabiam rabarbar. Ale ciasta najbardziej smakują. Twoje tak pysznie wygląda, że chętnie skusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że szaleństwo rabarbarowe trwa:). Musze też coś z niego przyrządzić póki jest sezon.
OdpowiedzUsuńNabrałam apetytu, w weekend serwuję rodzince rabarbarowiec! Pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńKażde ciasto z rabarbarem przygarniemy :D
OdpowiedzUsuńPysznie !
OdpowiedzUsuńCzy można sobie ukroić kawałeczek ? :)
OdpowiedzUsuńSłodycz budyniu i kwaskowaty rabarbar, jakież to musi być pyszne.
A co z bialkami do wyrzucenia
OdpowiedzUsuńnie, można wykorzystać do bezy, panierki lub innego celu :)
UsuńDo rabarbaru nie dokladamy cukru (kwasny)
OdpowiedzUsuńja nie dodaję cukru
UsuńMi niestety nie wyszło...caly budyń wsiąkł w rabarbar i zrobiła sie pulpa budyniowo rabarbarowa nie wiem co zrobilam źle...Rabarbar strasznie kwasny i myślę ze budyń powinien być nieco przestygniety
OdpowiedzUsuń