Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 250 g masła lub margaryny
- 2,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 białek
- 1 szklanka cukru
- 3 budynie waniliowe
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- kilka łodyg rabarbaru
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 budyń waniliowy
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodajemy pokrojoną margarynę i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno blachy. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Rabarbar kroimy na kawałki, mieszamy z kaszą manną i budyniem. Tak przygotowany rabarbar przekładamy na podpieczony spód. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto z rabarbarem. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce oraz posypujemy ciasto.
Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z rabarbarem kruche ciasto z rabarbarem kruche ciasto z rabarbarem i pianką budyniową rabarbar
Zamawiam kawałeczek u Ciebie. Pyszności! Ciekawa odmiana dla klasycznych ciast rabarbarowych na kruchym spodzie jedynie, a tu jeszcze fajna budyniowa pianka :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMmmmm jakie pyszności.... aż mi ślinka cieknie:)))
OdpowiedzUsuńGabrysiu jaka rabarbarowa uczta pod pierzynką :)
OdpowiedzUsuńRabarbarowe szaleństwo! :D Cudne ciasto :D
OdpowiedzUsuńWspaniałości serwujesz, chętnie wpadłabym na taka ucztę słodkości !
OdpowiedzUsuńApetyczne ciacho.
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio robiłam niemal identyczne, także - jest bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńRabarbarowa fantazja :) poproszę...
OdpowiedzUsuńpodobne ciasto robię z brzoskwiniami- nie przyszło mi do głowy żeby dodać rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne ciacho
OdpowiedzUsuńKocham rabarbar, świetne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :-) Gabrysiu podrzuć kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne. Pycha :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię, myślę, że u mnie na jednym kawałku by się nie skończyło.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne, fantastyczne ciasto z sezonowym rabarbarem. Świetnie zrobiłaś tą piankę budyniową. Aż mi ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńmam na dziś w planach też kruche z pianką i rabarbarem;) a jeszcze popatrzyłam na zdjecia i mój apetyt się wzmógł:)
OdpowiedzUsuńCudo :) i jeszcze tak idealnie wyszło :) napatrzeć się nie można :) zjadłabym z chęcią jeden kawałek :) albo z pięć kawałków :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto z rabarbarem...pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńMmm jakie piękne ciacho! Wpadam na kawkę :D Muszę też w końcu ten rabarbar złapać, bo za chwilę minie sezon, a ja nie zdążę :o
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńOj świetna ta pianka na wierzchu:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł na tą piankę, muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńciekawe ciasto...wsadziłam do piekarnika...ciekawe jakie bedzie ;-)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho :) podobne kiedyś robiłam z malinami :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam własnie jest wspaniałe, tylko jak na mój gust troszkę za dużo proszku do pieczenia, ale jest super
OdpowiedzUsuńŚwietny i prosty przepis :D więcej takich prosze ! :D
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast rabarbaru zrobic z truskawkami?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńWitam. Bydunie na sucho....do rabarbaru i reszty ?
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
UsuńFajnie tylko po co ta kasza manną?
OdpowiedzUsuńŻeby wchłonęła nadmiar soku i nie wyszła ciapka ;)
UsuńCzy piekarnik ma być nagrzanym, czy wkładamy do zimnego ?
OdpowiedzUsuńnagrzany :)
UsuńJutro ja pieke to ciacho,Rabarbar mam już przygotowany ciekawe czy mi się uda
OdpowiedzUsuńRobię dziś z malinami
OdpowiedzUsuńCzy powinnam obrac rabarbar??
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj to ciasto
Przepis jest bezbłędny!
Ciasto wyszło kruchutkie a połączenie słodkiej pianki i kwasnego rabarbaru jest świetne.
Dziękuję za inspiracje
Czy budynie mają być duże czy wystarczą małe ,będę robiłaz malinami
OdpowiedzUsuńUżywam budyni na 1/2 litra
UsuńA białka to z 7 czy z 5 jajek Bo do ciasta są potrzebne 5 żółtek
OdpowiedzUsuń5 żółtek i 7 białek
UsuńBardzo pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńPolecam
Jakie wymiary blaszki do pieczenia?
OdpowiedzUsuń24x28 cm
Usuń