Składniki:
- 2 pęczki szczawiu
- 50 g masła
- 180 g śmietany 12%
- 1 łyżeczka mąki
- sól i pieprz
- około 1 l wody
- jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Szczaw płuczemy i kroimy. Podsmażamy z połową masła.
Następnie szczaw zalewamy wodą i gotujemy. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do szczawiu i dodajemy resztę masła. Gotujemy oraz solimy i pieprzymy do smaku. Zupę szczawiową podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Nie podsmażam, wrzucam wprost do wywaru i uwielbiam dużo jajka. Moja ukochana zupka :)
OdpowiedzUsuńLubię co prawda od jakiegoś czasu :-) jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńRaz w życiu jadłyśmy i nawet nam smakowała :) Nawet nie wiemy gdzie dostaniemy u nas szczaw :D
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam. Kiedyś jej nie lubiłam- ale byłam jeszcze sporo młodsza i różnie to było u mnie z wybrzydzaniem. Ciekawe czy teraz by mi zasmakowała. Wygląda apetycznie :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńach zupka jak w domu u mamy <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam szczawiową z jajkiem, jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńlubię to!:) ja również nie podsmażam szczawiu, od razu wrzucam do wywaru. Czasem babcia dodawała jeszcze ziemniaki, pycha!
OdpowiedzUsuńSuper wiosenna zupa. :)
OdpowiedzUsuńWstyd, ale nigdy nie jadłam takiej zupy. Twoja wygląda bardzo smacznie, więc mam coraz większą ochotę na nią.
OdpowiedzUsuńNo i przypomniałaś mi, że takie pyszności można już ugotować, dzięki :)
OdpowiedzUsuń