Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 5 żółtek
- 1 masło lub margaryna (200 g)
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- 200 g orzechów mielonych np. włoskich lub innych
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- konfitura różana do przełożenia (ok. 410 g)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło siekamy nożem na stolnicy z mąką. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Jedną część wykładamy na blaszkę, drugą odkładamy, a trzecią wkładamy do lodówki, żeby się schłodziła - będzie na kruszonkę. Potem ciasto w blaszce smarujemy konfiturą różaną (najsmaczniejsza jest przygotowana samodzielnie z płatków róży, którą można mieszać z innymi marmoladami również domowej roboty, takie nadzienie jest o wiele bardziej aromatyczne niż gotowe ze sklepu).
Na niej rozkładamy drugą część ciasta. Następnie z białek i soli ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Potem wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i orzechy. Wszystko delikatnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na ciasto. Na grubej tarce ścieramy schłodzoną trzecią część ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 50 minut.
Upieczony placek posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Oooo mniaaaaam !!! Pyszności! To ja poproszę duży kawałek :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglada, poproszę kawałeczek
OdpowiedzUsuńNazwa zachęca, zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńZa konfiturą różaną nie przepadamy ale w takim cieście może zupełnie odmienić nasze życie :P
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i zachęcająco!
Ojoj Gabrysiu jakie wspaniałe ciacho. Podkradam kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Ale piękne, udane ciacho! Jadłoby się z wielką chęcią. Różane smaki bardzo lubię, a jeszcze orzechowe dodatki. Mniam :) pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho. Super smaki :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho. Super smaki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, bardzo lubię dodatek orzechów w ciastach.
OdpowiedzUsuńTaki widok z samego rana wyzwala moje kubki smakowe. Pysznie wygląda ta blacha ciasta. Mam wszystkie składniki łącznie z konfiturą różaną... Nic , tylko zrobić, bo mi język ucieknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńależ to ciasto musi być aromatyczne...mniam!:)
OdpowiedzUsuńKonfitura z róży pewnie cudnie podkręca smak. Ciacho cudne :)
OdpowiedzUsuńAle piękne ciacho! U mnie w domu miałoby duże wzięcie :D
OdpowiedzUsuńzapowiada sie pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i na pewno również tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda super :) miałabym pytanie o dżem z dzikiej róży jak go wykonać :P Po 1 mrozach jest słodsza ale jak zrobić żeby pozbyć się ziaren i włosków.Rok temu próbowałam ale nie mam do tego cierpliwości...Jest jakiś patent? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja robie konfiturę z płatków róży według tego przepisu:
Usuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/konfitura-z-rozy.html
Pozdrawiam!