Smaczne podudzia z kurczaka owinięte w chrupiące ciasto francuskie znakomicie sprawdzą się na obiad lub jako przekąska
Składniki:
- 6 podudzi z kurczaka
- opakowanie ciasta francuskiego
- sól
- pieprz świeżo mielony
- papryka słodka
- gałązka świeżego rozmarynu
- olej
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, osuszamy oraz nacieramy solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną oleju. Odstawiamy do zamarynowania na co najmniej godzinę. Po tym czasie obsmażamy podudzia na złoty kolor z gałązką rozmarynu i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto francuskie dzielimy na 6 pasków. Każdą pałkę kurczaka owijamy w ciasto francuskie, tak aby paski zachodziły jeden na drugi.
Następnie podudzia układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 40 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasto francuskie kurczak kurczak na obiad obiad pałki z kurczaka w cieście francuskim podudzia podudzia z kurczaka w cieście francuskim
Bardzo fajny pomysł Gabrysiu. Takich jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. :)
OdpowiedzUsuńA my myślałyśmy, że to rogale xD
OdpowiedzUsuńHahahahaha ale byśmy się zdziwiły :P
Ale to musi być dobre! Wszystko co w cieście francuskim jest wspaniałe. Smakowicie wyglądają. :) Nie wpadłabym na taki pomysł. Fajna inspiracja :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńAleż świetnie wymyśliłaś ! A co za widok, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, przepis do wykorzystania przy jakiejś najbliższej imprezce ;)
OdpowiedzUsuńPo 40 min.w temp.200 st.C,to z ciasta francuskiego będą spalone sucharki
OdpowiedzUsuńpiekłam tak jak powyżej napisane jest i jak widać na zdjęciach ciasto nie jest spalone :) Pozdrawiam!
Usuń