Ilość: 10 sztuk
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- 15 g drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Przygotowanie:
W misce drożdże rozcieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, dodajemy jogurt i olej. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulkę, oprószamy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce posmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Bułeczki pozostawiamy na około 30 minut do napuszenia. Tak przygotowane bułki pieczemy w 200 st. przez około 20 minut do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bułki bułki na jogurcie bułki na śniadanie bułki pszenne bułki pszenne na jogurcie bułki śniadaniowe bułki z jogurtem pieczywo
Ale piękne takie rumiane. Muszą pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńMuszą smakować cudownie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym natychmiast.
OdpowiedzUsuńSuper, to ja sobie porywam kilka :-)
OdpowiedzUsuńI jaki piękny kształt:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygladają,pyszne bułeczki
OdpowiedzUsuńŚliczne te Twoje bułeczki Gabrysiu, równe kształtne jak z szablonu :)
OdpowiedzUsuńdomowe bułeczki najlepsze! przepis łatwy to chyba spróbuje! :D
OdpowiedzUsuńzapraszam na swój pierwszy przepis : http://nieosiagalnaperfekcja.blogspot.com/
boskie, lepsze niż słodkie...pączki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pieknie i tak idealnie :D
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się prosty, muszę spróbować zrobić na weekend, będzie na śniadanie z mężem :)
OdpowiedzUsuńRobilam dwa razy. Sa pyszne niestety nie chca rosnąc: ( robie wszystko zgodnie z przepiesem. Pomocy!!!!!
OdpowiedzUsuńmoże używasz za zimnych składników, najlepiej aby były w temperaturze pokojowej :)
UsuńMi też nie wyrosły a składniki miały temperaturę pokojową😐
OdpowiedzUsuńWyrosły pięknie zaraz do pieca :)
OdpowiedzUsuńA pięć grzałka góra dół czy termoobieg
OdpowiedzUsuńgóra dół
UsuńCzekam cały czas na wyrośnięcie a ciasto ani drgnie��szkoda bo robiłam z tej strony chleb z garnka i przepyszny wychodzi za każdym razem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
może jogurt był prosto z lodówki i dlatego drożdże nie chciały zacząć pracować
UsuńCzy mogę drożdże zastąpić suchymi? I czy w przypadku chlebów też jest taka możliwość?
OdpowiedzUsuńoczywiście drożdże można używać zamiennie
UsuńCzyli jeśli dobrze zrozumiałam nie trzeba robić zaczynu z drożdży i mleka tylko tak pokruszyć i dodać do nich cukier ?
OdpowiedzUsuńtak, robimy tak jak wyżej
Usuń