Delikatna masa serowa z kwaśnymi porzeczkami zatopionymi w galaretce to idealna propozycja deseru na upalne dni
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 500 g ser z wiaderka
- 5 łyżek cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 truskawkowe galaretki
- około 1 szklanka czerwonych porzeczek
- biszkopty (około 20 sztuk)
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. W zimnej galaretce maczamy biszkopty i układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Porzeczki oczyszczamy, myjemy i pozostawiamy na sitku do ocieknięcia. Następnie do miski przekładamy serek mascarpone, ser z wiaderka, cukier puder i sok z cytryny. Ucieramy na jednolitą masę. Masę sernikową przekładamy na biszkopty (sernik należy wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka będzie gotowa do wyłożenia) oraz na górę dajemy porzeczki.
Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy ciasto do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto z porzeczkami czerwone porzeczki porzeczki sernik sernik bez pieczenia sernik na zimno z porzeczkami
Ale bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńGabrysiu jakie porzeczkowe szaleństwo :) przepyszne wygląda.
OdpowiedzUsuńPyszności , wpraszam się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńNa upały najlepszy taki sernik. Jeszcze kwaskowy to moje smaki.
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda. Nareszcie ciasto z porzeczkami. Ale bym zjadła taki kawałek. Narobiłaś mi apetytu na takie właśnie kwaskowe... ummm, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne, uwielbiam dodatek kwaśnych porzeczek w słodkościach :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńSuper ten serniczek, apetycznie kusi i te porzeczki... :)
OdpowiedzUsuńTaki serniczek to super ciacho na lato, a już z porzeczkami to po prostu niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńPyszny i orzeźwiający serniczek :)
OdpowiedzUsuńZastanawiam sie czy nie dodac troszke zelatyny? Bo boje sie ze pod wpływem ciezaru owocow i galaretki masa serowa bedzie sie rozpadac przy krojeniu?
OdpowiedzUsuńmi sernik kroił się ładnie, nic się nie rozpływało i nie rozpadało, dobrze się trzymał :)
UsuńZrobilam bez żelatyny, sernik był z 6 godzin w lodówce i jest dokładnie tak jak pisałam wczesniej...płynie! Żelatyna jest konieczna! Żałuję ze nie zrobilam po swojemu...kompromitacja. ...
Usuńjestem zdziwiona tym co piszesz, ponieważ ja takich problemów nie miałam :) wstawiłam ciasto do lodówki na całą noc, aby dobrze zastygło, pięknie się kroiło i nie było płynne :)
UsuńWszystkie serniki darzymy ogromną miłością. Ten prezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg przepisu. Sernik wyszedł super i szybko zniknął z talerzy. Polecam gorąco!!!
OdpowiedzUsuń