Aromatyczny chleb z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi, mięciutki w środku i z chrupiącą skórką
Wymiary formy: 26x12 cm
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka letniego mleka
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 270 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 1 jajko
- masło + kasza manna do nasmarowania blachy
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z 2 łyżeczkami mąki i mlekiem. Miskę z zaczynem przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 min. W międzyczasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zaczynu wsypujemy mąkę, zioła prowansalskie, sól i wlewamy masło.
Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 1 godz. do wyrośnięcia.
Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Do wyrośniętego ciasta wsypujemy suszone pomidory, zagniatamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną oraz ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około godz. Po tym czasie wierzch chleba smarujemy roztrzepanym jakiem.
Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 50 min. Chleb studzimy wyjęty z blaszki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chleb chleb z suszonymi pomidorami pieczywo suszone pomidory
Wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam suszone pomidory, jednak w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCudowny chlebek. Uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńŁoooł, genialny! :D
OdpowiedzUsuńPiękny :) Z chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, chleb wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością go zrobię z mąką pełnoziarnistą :)
Mój Blog
Świetny chlebek, wygląda niesamowicie
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebek, dodatek suszonych pomidorów to strzał w dziesiątkę w moje smaki
OdpowiedzUsuńależ on musiał pachnieć! jadłabym samego, bez dodatków, nawet bez masła... niesamowicie pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńpycha :) ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek :) Nie ma to jak domowe, pachnące pieczywo.
OdpowiedzUsuńSmakowite pieczywo ;)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chleb... Taki w włoskim stylu musi być pyszny...
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż taki własnoręcznie wypieczony... cudo!
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, ukroiłabym sobie kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis - chlebek wyszedl przepyszny. I ten zapach mmm....Polecam gorąco!!
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek :) Suszone pomidory do takiego wypieku świetnie się nadają :)
OdpowiedzUsuń