Pęczak z warzywami

Zdrowa kasza pęczak z warzywnym sosem czyli idealna propozycja na smaczny obiad w upalne dni

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy pęczak + 2 3/4 szklanki wody 
  • 1 1/2 papryki czerwonej 
  • puszka kukurydzy 
  • 2 marchewki 
  • 2 cebule 
  • 2 pomidory 
  • 2 łyżeczki koncentratu 
  • 1 łyżeczka mąki 
  • tymianek 
  • zioła prowansalskie 
  • majeranek 
  • lubczyk 
  • papryka ostra 
  • pieprz i sól 


Przygotowanie:

Na gotującą się wodę wsypujemy pęczak i gotujemy pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Gdy kasza wypije prawie, że całą wodę (po około 40 min.) wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę, aż wypije resztę wody. W międzyczasie 1 cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na odrobinie oleju. Marchew kroimy w plasterki, wsypujemy na patelnię i dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i odsączoną kukurydzę. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do reszty warzyw oraz solimy, pieprzymy i przyprawiamy ostrą papryką. Warzywa dusimy pod przykryciem, aż zmiękną ale nadal będą jędrne. Koncentrat mieszamy z odrobiną wody i mąką, wlewamy do warzyw i gotujemy. Sos doprawiamy tymiankiem, ziołami prowansalskimi, majerankiem i lubczykiem (u mnie mrożony). Drugą cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, solimy i mieszamy z przygotowanym pęczakiem.


Pęczak podajemy polany sosem. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Taki obiad to samo zdrowie i pyszny smak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i zdrowe jedzonko :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię pęczak i to bardzo. Całość wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż jest ekspertem od tego typu dań, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy pęczak, niestety rzadko robię bo jednak czas gotowania jest nieco dłuższy niż przy innych kaszach, ale muszę się wreszcie zmobilizować i zorbić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię kaszę, często jest u mnie na obiadek. Pysznie ją zrobiłaś Gabrysiu :-)

    OdpowiedzUsuń