Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak + 2 3/4 szklanki wody
- 1 1/2 papryki czerwonej
- puszka kukurydzy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu
- 1 łyżeczka mąki
- tymianek
- zioła prowansalskie
- majeranek
- lubczyk
- papryka ostra
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Na gotującą się wodę wsypujemy pęczak i gotujemy pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Gdy kasza wypije prawie, że całą wodę (po około 40 min.) wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę, aż wypije resztę wody. W międzyczasie 1 cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na odrobinie oleju. Marchew kroimy w plasterki, wsypujemy na patelnię i dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i odsączoną kukurydzę. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do reszty warzyw oraz solimy, pieprzymy i przyprawiamy ostrą papryką. Warzywa dusimy pod przykryciem, aż zmiękną ale nadal będą jędrne. Koncentrat mieszamy z odrobiną wody i mąką, wlewamy do warzyw i gotujemy. Sos doprawiamy tymiankiem, ziołami prowansalskimi, majerankiem i lubczykiem (u mnie mrożony). Drugą cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, solimy i mieszamy z przygotowanym pęczakiem.
Pęczak podajemy polany sosem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kasza kasza pęczak kasze kasze i ryż pęczak pęczak z warzywami
Taki obiad to samo zdrowie i pyszny smak:)
OdpowiedzUsuńZdrowe, szybkie danie. Takie lubię
OdpowiedzUsuńNie takie znowu szybkie
UsuńPyszne i zdrowe jedzonko :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńLubię pęczak i to bardzo. Całość wygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńMój mąż jest ekspertem od tego typu dań, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy pęczak, niestety rzadko robię bo jednak czas gotowania jest nieco dłuższy niż przy innych kaszach, ale muszę się wreszcie zmobilizować i zorbić!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszę, często jest u mnie na obiadek. Pysznie ją zrobiłaś Gabrysiu :-)
OdpowiedzUsuńJeden z ulubionych obiadów :)
OdpowiedzUsuń