Składniki:
- pełnoziarnisty makaron spaghetti
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 300 g mięsa mielonego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- majeranek
- papryka słodka i ostra
- ser żółty
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki i blendujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, posypujemy solą i papryką słodką, a następnie szklimy na rozgrzanej patelni. Do zarumienionej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy majerankiem, papryką ostrą i pieprzem oraz podsmażamy. Następnie wlewamy zblendowane pomidory i koncentrat rozpuszczony z odrobiną wody. Sekretem udanego sosu do spaghetti jest dodanie łyżeczki cukru, która zwiększy doznania i walory smakowe dania. Przed zdjęciem sosu z ognia dodajemy zioła prowansalskie. Pamiętajmy, że należy to zrobić tuż przed podaniem dania, gdyż zioła zachowają swój aromat i smak.
Na talerz nakładamy makaron, sos i posypujemy startym serem żółty.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
makaron mączne i makarony mięsne mięso mielone pomidory sos do spaghetti spaghetti
Taki makaron to ja lubię....wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron i też przyrządzam podobne spaghetti. Super przepis. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania, jak dla mnie pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony sposób na makaron :)
OdpowiedzUsuńTaki makaron z własnoręcznie przygotowanym sosem to pyszności, robię podobny sos :)
OdpowiedzUsuńPyszności! A już tak dawno jadłyśmy takie danie, że już prawie nie pamiętamy smaku :P
OdpowiedzUsuńProsty ale jednocześnie bardzo smaczny obiadek :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńSmaczny makaron
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki, pycha:)
OdpowiedzUsuń