Smaczne kruche ciasto przełożone jabłkową masą z aronią pod kruszonką z bezą, które zaskoczy niejednego przeciwnika aronii
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 2 szklanki aronii
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Mąkę siekamy z masłem, żółtkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części (1/3 ciasta i 2/3 ciasta) oraz schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na maśle. Wsypujemy aronię i cukier oraz dalej smażymy.
Do przestudzonej masy jabłkowo-aroniowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Schłodzony większy kawałek ciasta rozwałkowujemy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkowo-aroniową. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Pianę białkową wykładamy na ciasto. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 40 minut.
Smacznego!
Poniżej zdjęcia aronii z mojego ogrodu:
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
aronia ciasta ciasto z aronią ciasto z aronii szarlotka z aronii
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńWow piękne ciacho :) Ja połączenie aronii i jabłek wykorzystuję, co roku w produkcji dżemów, jest super- uwielbiamy w domu :)
OdpowiedzUsuńTakiej szarlotki to ja jeszcze nie jadłam. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i z pewnością tak też smakuje :) Wpraszam się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńJabłko i aronie, ciasto od razu nabiera pięknego koloru.
OdpowiedzUsuńJa tam żadnych przeciwników aronii nie znam :) Wygląda smakowicie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAronia dała naprawdę świetny kolor! :)
OdpowiedzUsuńPiękne, coś jak nasz rodzimy pleśniak :)
OdpowiedzUsuńWidziałam na rynku aronię, nie brałam bo nie wiedziałam co poza sokiem z niej zrobić, za tydzień spróbuję kupić:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :)
OdpowiedzUsuńjak do tej pory miałam okazję próbować tylko soku z aronii,który mi bardzo smakuje,ale takie ciasto,to musi być coś!
OdpowiedzUsuńostatnio w sklepie podziwałam aronię jednak nie wziełam, bo nie wiem co z niej zrobić. Ciasto do swietny pomysł:)
OdpowiedzUsuńZ aronii można zrobić rewelacyjny i bardzo zdrowy sok (ja robię z liśćmi wiśni). A jeśli ktoś lubi mocniejsze trunki to nalewka z aronii przyda się na jesienno-zimowe wieczory, wybornie smakuje a do tego ma przepiękny kolor
UsuńCudowny ma kolor, kusi niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńCudowna szarlotka! <3
OdpowiedzUsuńMusiała smakować wyjątkowo! *.*
Musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńPyszna szarlotka, kto powiedział, że ma być z jabłkami 😆?
OdpowiedzUsuńaronia u mnie nigdy nie była za bardzo wykorzystywana, wspaniały pomysł z tym ciastem :)
OdpowiedzUsuńTakiej szarlotki to ja jeszcze nie jadłam, fajny pomysł
OdpowiedzUsuńZ aronią musiało być wspaniałe!
OdpowiedzUsuńJabłka są całkowicie zbędne, tym bardziej smażenie aronii, wystarczy użyć mrożonej, która jest mniej cierpka. Najlepsze nadzienie do ciasta zamiast jabłek. Szarlotka z jabłek jest przy tym z aronią nędznym wypełniaczem żołądków i na dodatek kilkadziesiąt razy zdrowsza. Nigdy więcej z jabłkami.
OdpowiedzUsuń