Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 3 3/4 szklanki mąki
- 1/2 kg obranej i oczyszczonej dyni (u mnie hokkaido)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 jaja
- 5 łyżek oleju
- 1 cukier waniliowy
- 10 g drożdży
- szczypta soli
Przygotowanie:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie dynię ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do zaczynu dodajemy makę, sól, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej i startą dynię. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz przekładamy ciasto.
Ponownie zostawiamy do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie pieczemy w temp. 170 st. przez około 50 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z dyni drożdżowe ciasto z dynią dynia dynia hokkaido
Super pomysł! Chyba też takie upiekę
OdpowiedzUsuńPiękny kolor nadała dynia :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńpiękny kolor:)
OdpowiedzUsuńCudowny, jesienny kolor. Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie ciasta drożdżowego z dynią, jeszcze takiego nie próbowałam ;).
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta nie jadłam, piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńpiękne, złote ciasto! dynie królują jesienią;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i ten kolorek :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyszło!
OdpowiedzUsuńa do tego ten cudny kolor:)
super ....jutro będę piec......
OdpowiedzUsuńDrożdżowego z dynią jeszcze nie jadłam, super ciasto.
OdpowiedzUsuńU nas też drożdżowe bułeczki z dynią :) Dynia podobnie jak cukinia jest uniwersalnym warzywem o pięknym kolorze :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, ma cudowny kolorek :) Tak się zastanawiałam czy mamy już dobre dynie ale z tego, co widzę to tak i trzeba korzystać :)
OdpowiedzUsuńTakiego nie próbowałam , ale musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńw moim wykonaniu - kompletna porażka. Ciasto było bardzo rzadkie, a po upieczeniu zrobił się całkowity zakalec - do wyrzucenia. Nie wiem, może powinnam je wyrabiać dodając mąkę do uzyskania konsystencji standardowego ciasta drożdżowego (tzn do takiej aby dało się gnieść)
OdpowiedzUsuńw tym przepisie ciasto wychodzi dość luźnie, ale nie rzadkie i nie jest takie, że można z niego formować :) Może miałaś dynię bardziej soczystą i dlatego ciasto wyszło rzadkie, a co za tym idzie - wyszedł zakalec :)
UsuńW podanych składnikach napisane jest 10g drożdży. Rozumiem że to 1/10 całej kostki, która ma 100g ?
OdpowiedzUsuńtak dokładnie :)
UsuńUważajcie na termoobieg. Ja tak piekłam ciasto i nie urosło, choć, surowe było wyrośnięte.
OdpowiedzUsuń