Bardzo proste i łatwe w wykonaniu ciasto z gruszkami. Doskonałe na popołudniowe spotkanie z rodziną i znajomymi
Średnica formy: 28 cm
Składniki:
- 250g masła lub margaryny
- 150g cukru
- 4 duże jajka
- 250 g mąki tortowej
- 2 cukry wanilinowe (16g x2)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże gruszki lub 3 mniejsze (dość twarde)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Masło ucieramy (w makutrze lub mikserem) z cukrami na puszystą masę. Następnie na przemian wbijamy po 1 jajku i partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko dokładnie ucieramy, aż masa będzie jednolita. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej 1/2 ciasta. Na nią wykładamy pokrojone gruszki. Owoce przykrywamy pozostałym ciastem.
Foremkę wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy placek cukrem pudrem.
Smacznego!
Cudowne ciacho. Pięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńmusiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto, porywam przepis :-)
OdpowiedzUsuńPyszne, fajnie widać w nim kawałki gruszek ;).
OdpowiedzUsuńGruszkowe, pyszne :) Kusisz mnie na kolejne wypieki, a tyle jeść nie można! :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńW ciasto gruszkowe już idziemy w ciemno xD Pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńwitam, zmniejszyłam ilość masła do 150 g, wymieszałam 100 g mąki ryżowej z 150 g mąki pszennej, cukru dałam 110 g, gruszki posypałam cynamonem. PYCHOTA, szczerze polecam przepis
OdpowiedzUsuń