Dżem aroniowy z gruszkami i jabłkami

Cierpkie owoce o ciemnym zabarwieniu w połączeniu z jabłkami i gruszkami tworzą smaczny dżem, który idealnie pasuje na kanapki lub jako nadzienie do ciastek

Ilość: 15 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 3 kg aronii 
  • 1 1/2 kg jabłek 
  • 1 1/2 kg gruszek 
  • 1 kg cukru 



Przygotowanie:

Aronię przebieramy i myjemy. Owoce można włożyć do zamrażalnika na przynajmniej 24 godz. wtedy pozbędziemy się goryczki, ja natomiast aronii nie przemrażam. Aronię mielimy w maszynce do mielenia mięsa.



Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne oraz ścieramy na tarce o grubych oczkach.



Do zmielonej aronii wsypujemy cukier i gotujemy około 15 min. Następnie dodajemy jabłka i gruszki. Owoce smażymy na małym ogniu, aż powstanie gęsty dżem. Konfiturę należy mieszać aby nam nie przywierała. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe dżemy. Twój przepis jest rewelacyjny :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie smaków idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały dżemik, bardzo lubię smak aronii :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. taki dżemik musi być przepyszny !

    OdpowiedzUsuń
  5. Z aronii tak dawno nie jadłam, a musi być naprawdę smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale smakowity dżem - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sok z aronii robimy i uwielbiamy ale dżemu jeszcze nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń