Golonka w piwie

Golonka w piwie to prawdziwa rozpusta kulinarna dla smakoszy tej potrawy. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne, pokryte chrupiącą skórką, które rozpływa się w ustach


Składniki:
  • 1 duża golonka lub 2 mniejsze
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera 
  • 1 por 
  • natka pietruszki i selera 
  • 10 ziarenek pieprzu 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe 
  • 0,5 l jasnego lub ciemnego piwa 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 duża cebula 
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1/2 łyżki kminku 
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 
  • sól 



Przygotowanie:

Golonkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy do niej pieprz w ziarenkach, liść laurowy i ziele angielskie. Po godzinie gotowania dodajemy także pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por oraz natki pietruszki i selera. Wszystko solimy według uznania i dalej gotujemy kolejną godzinę. W międzyczasie przygotowujemy marynatę. Do garnka lub miski wkładamy pokrojoną w plastry cebulę i czosnek. Dosypujemy majeranek, kminek, paprykę mieloną, pieprz i odrobinę soli. Wszystko razem mieszamy.


Wlewamy piwo. Po 2 godzinach gotowania, golonkę wyjmujemy z wywaru i wkładamy ją do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Golonkę zalewamy marynatą, dodajemy do niej warzywa z wywaru i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok.1/2 godz.


Następnie odkrywamy ją, zmniejszamy temp. do 180 st. i pieczemy dalsze ok. 1/2 godz., aż zarumieni się skórka. W czasie pieczenia mięso polewamy kilka razy marynatą. Golonkę podajemy z powstałym sosem z ziemniakami i surówkami lub z musztardą, chrzanem i świeżym pieczywem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze: