Golonka w piwie to prawdziwa rozpusta kulinarna dla smakoszy tej potrawy. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne, pokryte chrupiącą skórką, które rozpływa się w ustach
- 1 duża golonka lub 2 mniejsze
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- natka pietruszki i selera
- 10 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 0,5 l jasnego lub ciemnego piwa
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki kminku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- sól
Przygotowanie:
Golonkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy do niej pieprz w ziarenkach, liść laurowy i ziele angielskie. Po godzinie gotowania dodajemy także pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por oraz natki pietruszki i selera. Wszystko solimy według uznania i dalej gotujemy kolejną godzinę. W międzyczasie przygotowujemy marynatę. Do garnka lub miski wkładamy pokrojoną w plastry cebulę i czosnek. Dosypujemy majeranek, kminek, paprykę mieloną, pieprz i odrobinę soli. Wszystko razem mieszamy.
Wlewamy piwo. Po 2 godzinach gotowania, golonkę wyjmujemy z wywaru i wkładamy ją do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Golonkę zalewamy marynatą, dodajemy do niej warzywa z wywaru i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok.1/2 godz.
Następnie odkrywamy ją, zmniejszamy temp. do 180 st. i pieczemy dalsze ok. 1/2 godz., aż zarumieni się skórka. W czasie pieczenia mięso polewamy kilka razy marynatą. Golonkę podajemy z powstałym sosem z ziemniakami i surówkami lub z musztardą, chrzanem i świeżym pieczywem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
golonka golonka pieczona w piwie golonka w piwie golonka wieprzowa obiad pieczona golonka
Piękny rumiany kawał mięska :)
OdpowiedzUsuńGolonka to zdecydowanie nie nasza bajka :D
OdpowiedzUsuńMój mąż byłby zachwycony :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam goloneczki, twoja prezentuje się bardzo apetycznie. Dzięki za przepis...
OdpowiedzUsuń