Ilość: 27 sztuk
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- około 300 g mąki pszennej
- 1 duże jajko lub 2 małe
- ok. 0,5 kg śliwek
- masło
- bułka tarta
- cukier
- cynamon
- śmietanka
- sól
Przygotowanie:
Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do nich jajko, mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie wykładamy je na oprószony mąką blat i formujemy wałek, z którego odcinamy kawałki ok. 4 cm. Te kawałki rozpłaszczamy dłonią posypaną mąka. Na środku każdego placuszka umieszczamy pół, wypestkowanej śliwki. Potem dokładnie zlepiamy i formujemy w dłoniach kulki.
Wrzucamy je porcjami do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane knedle polewamy bułką tartą zrumienioną na maśle i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem (jeżeli go lubimy). Można też polać śmietanką. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, dopiero co wyjęte z wody.
Smacznego!
Bardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam knedle, a te wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńOj jak ja lubię knedle, a wieki ich nie jadłam :-) wpraszam się na porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńJej, jak ja dawno nie jadłam takich knedli. Dobrze, że mi przypomniałaś o nich. Musze zrobić :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne knedle! :) Zjadłbym chętnie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ale wieki ich nie jadłam :) Jest dużo roboty z ich lepieniem. Czy mogę się wprosić na obiad ;) ?
OdpowiedzUsuńMmmm...ale mi smaka narobiłaś
OdpowiedzUsuńBardzo lubię knedle ze śliwkami. Pysznie podałaś z bułką i cynamonem :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Aż muszę też zrobić bo nabrałam ogromnej ochoty na takie knedelki :)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy i nawet mam zamiar jutro zrobić na obiad:)
O matko mój mąż pokochał by cię na wieki :)
OdpowiedzUsuńAz mam smaka je zrobic chociaz dzisiaj niedziela , Dzieki bedą jutro juz nie moge sie doczekac hihi Irena
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy knedli!!!! :(
OdpowiedzUsuńCzy ugotowane ziemniaki mają być posolone?
OdpowiedzUsuńPolecam przepis. Knedle wyszły bardzo pyszne, wszystkim smakowały. Solimy wodę, do której wrzucamy knedla..
OdpowiedzUsuńPyszne, szczególnie dzieciom smakowały... dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńJa robię i z truskawkami
OdpowiedzUsuń