Kruche ciasteczka w kształcie ślimaczków, nadziane dżemem i obsypane cukrem. Idealne jako przekąska do kawy czy herbaty
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 1/2 małej śmietany
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 białka
- cukier do posypania
- dżem aroniowy
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy na stolnicę i siekamy z masłem, śmietaną, żółtkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło (ja nie schładzałam ciasta z braku czasu :) Ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm. Smarujemy dość grubo dżemem. Ciasto zawijamy w rulon. Następnie odkrawamy ciasteczka o długości 2-3 cm. Ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńWspaniałe są te ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńidealny deser:)
OdpowiedzUsuńOj Cudnie wyglądają:) i chyba nie są za trudne do zrobienia? chętnie wypróbuje:) Pozdrawiam i Zapraszam do Mnie:)
OdpowiedzUsuńw zrobieniu są bardzo łatwe, więc polecam :)
UsuńGabrysiu piękne ciasteczka :) miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacha. :)
OdpowiedzUsuńAleż one urocze :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńza aronią nie przepadam ale na ciasteczko bym sie skusiła:D
OdpowiedzUsuńjak za aronią nie przepadasz to możesz wykorzystac dżem o dowolnym smaku i wyjądą ciasteczka równie smaczne :)
UsuńFantastyczne, bo ładnie wyglądają, bo świetne nadzienie, bo ... takie inne :) Chętnie zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka super. Apetyczne, smaczne, idealne :)
OdpowiedzUsuńpyszniutkie! uwielbiam ciasta i desery z wykorzystaniem kruchego!
OdpowiedzUsuńcudeńka! a przy okazji dżem aroniowy zapisałam sobie do zrobienia;)
OdpowiedzUsuńPodkradłabym parę sztuk:)
OdpowiedzUsuńNa bogato! Wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńten dzem to moje klimaty <33 pieknie wyszlo
OdpowiedzUsuńCudne :)
OdpowiedzUsuńApetyczne ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńLubię wszystkie wersje ślimaczków. Zawsze smakowicie wyglądają (:
OdpowiedzUsuńPrzepiękne i pewnie super smaczne. Przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńKochamy soki z aronii ale dżemu jeszcze nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę jedno:)
OdpowiedzUsuńZaraz zabieram się za pieczenie, tego właśnie mi dziś trzeba:))
OdpowiedzUsuń