Wymiary formy: 36x24 cm
Składniki:
- 140 g okrągłych biszkoptów (24 sztuki)
- 1 szklanka mleka
- 7 szklanek 100% soku pomarańczowego zagęszczonego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 budynie waniliowe bez cukru (64 g x 3)
- 1/2 l śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 śmietan-fix (9 g x 2)
- starta gorzka czekolada do posypania
Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy zamoczonymi w mleku biszkoptami. Następnie do garnka wlewamy 6 szklanek soku, dodajemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie w szklance soku rozpuszczamy budynie i wlewamy je do gotującego się soku. Ciągle mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Powstałym gorącym budyniem zalewamy ułożone na blaszce biszkopty i pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy masa będzie zimna ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i zagęszczaczem do śmietany. Tak przygotowana śmietankę rozprowadzamy równomiernie na masie budyniowej i posypujemy czekoladą. Deser wstawimy do lodówki i schładzamy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto lambada ciasto na zimno lambada masa budyniowa sok pomarańczowy top ciasta bez pieczenia
Fajny pomysł :) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, Wygląda i pewnie smakuje ekstra, może sie skuszę;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam;)
Absolutnie uwielbiam takie ciasta! Pyszności.
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta to ja jeszcze nie jadłam. A wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDa da....piękna lambada :) Kiedyś robiłam podobne ale z innym sokiem.
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, pierwszy raz takie widzę, muszę zapisać przepis i wypróbować.
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie ten orzeźwiający smak, mmm... ;-)
OdpowiedzUsuńW przekroju wygląda przepięknie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe ciacho! muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis. Fantastycznie wygląda Twój deser. I jak fajna nazwa. Chętnie bym spróbowała taką lambadę :)
OdpowiedzUsuńSzukałam w sklepach zageszczonego soku pomarańczowego. Niestety bez skutku. Może jakaś podpowiedź?
OdpowiedzUsuńja taki sok zagęszczony znalazłam w kauflandzie, ale myślę, że jak zrobisz na zwykłym też powinno ciasto wyjść, pozdrawiam!
UsuńWow tego nie znałam :) będę robić :) znów mnie zainspirowałaś :D
OdpowiedzUsuńSam zrobilem ,lambada wyszla jak sie patrzy. Supe . Smak, troch tucza kalorie .polecam dla amatora.
OdpowiedzUsuńMarian
Ale apetyczne ciacho, aż ślinka cieknie na sam widok...
OdpowiedzUsuńSuper a ten zageszczacz do smietanki to zelatyna ?
OdpowiedzUsuńnie, śmietan-fix
Usuń