Idealne połączenie słodkiego ciasta i pachnących śliwek, czyli ciasto, którego nie może zabraknąć w sezonie śliwkowym
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- około 1/2 kg śliwek
Przygotowanie:
Masło siekamy z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i śmietaną. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. W tym czasie myjemy śliwki, suszymy i wyjmujemy pestki. Ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie układamy śliwki skórką do ciasta i lekko wgniatamy.
Ciasto pieczemy w temp. 200 st. przez około 40 min. do zarumienienia.
Smacznego!
Poniżej zdjęcie śliwek z mojego ogrodu:
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto ze śliwkami półkruche ciasto ze śliwkami śliwki
Bardzo lubię wypieki każdego rodzaju ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńCudowne jesienne ciasto:)
OdpowiedzUsuńkocham wypieki z dodatkiem śliwek :D
OdpowiedzUsuńFaktycznie jest to połączenie idealne. :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śliwki i ciasta z nimi. Pysznie to upiekłaś :-)
OdpowiedzUsuńAleż te śliweczki pięknie wyglądają na tym cieście;)
OdpowiedzUsuńNasze ukochane śliwki idealnie nadają się do takich ciast :)
OdpowiedzUsuńNo nie dzisiaj nie mogę się niczego oprzec ,takie proste ciasto ale nie mam sliwek ułorze kawalki jablek i upieke a potem zrobie galaretke owocową i ostudzone poleje ide do przygotowania tylko sobie skopiuje przepis żeby miec pod ręką znowu Irena cmok cmok...
OdpowiedzUsuńPyszności ☺
OdpowiedzUsuń