Półkruche ciasto ze śliwkami

Idealne połączenie słodkiego ciasta i pachnących śliwek, czyli ciasto, którego nie może zabraknąć w sezonie śliwkowym

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 2 szklanki mąki 
  • 200 g masła 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
  • około 1/2 kg śliwek 


Przygotowanie:

Masło siekamy z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i śmietaną. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. W tym czasie myjemy śliwki, suszymy i wyjmujemy pestki. Ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie układamy śliwki skórką do ciasta i lekko wgniatamy.


Ciasto pieczemy w temp. 200 st. przez około 40 min. do zarumienienia.

Smacznego!




Poniżej zdjęcie śliwek z mojego ogrodu:


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wypieki każdego rodzaju ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham wypieki z dodatkiem śliwek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie jest to połączenie idealne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śliwki i ciasta z nimi. Pysznie to upiekłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ te śliweczki pięknie wyglądają na tym cieście;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nasze ukochane śliwki idealnie nadają się do takich ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No nie dzisiaj nie mogę się niczego oprzec ,takie proste ciasto ale nie mam sliwek ułorze kawalki jablek i upieke a potem zrobie galaretke owocową i ostudzone poleje ide do przygotowania tylko sobie skopiuje przepis żeby miec pod ręką znowu Irena cmok cmok...

    OdpowiedzUsuń