Aromatyczne ciasto z udziałem dyni i marchewki, z polewą i orzechami włoskimi. Idealne na jesienne wieczory i spotkania ze znajomymi
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 110 g masła
- 300 g puree z dyni
- 100 g startej marchewki
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka w proszku
- garść włoskich orzechów
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, puree z dyni, marchewkę startą na grubych oczkach i masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy szpatułką. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez około 40 minut. Masło, mleko i cukier rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Gorącą polewę wylewamy na wystudzone ciasto i obsypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto dyniowo marchewkowe ciasto z dyni marchewki dynia marchewka przyprawa do piernika puree z dyni
pyszne ciasto i ta polewa mniammm
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolorek, wypiek bardzo urodziwy :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło to ciasto. No i ten kolor. Marchewka z dynią - super połączenie. Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować :)
Świetne, jesienne ciasto :D
OdpowiedzUsuńCudowne i ta polewa ,jeszcze takiej nie robiłam.
OdpowiedzUsuńKochana ciasto wspaniałe. Muszę zrobić sobie zapas puree z dyni i upiec ciacho :-)
OdpowiedzUsuńJak zrobić puree z dyni?
Usuńprzepis https://www.obzarciuch.pl/2015/10/puree-z-dyni.html
UsuńBrzmi i wygląda bardzo smakowicie, muszę upiec :)
OdpowiedzUsuńTakie typowo jesienne, musi być bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńOjj tak, tak. Idealne na umilenie jesiennych wieczorów (:
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie ciasta. Kolor jest cudny, podobnie jak połączone składniki :)
OdpowiedzUsuńA w którym momencie dnia bo czytam chyba beż zrozumienia bo nie widzę wzmiance o dyni.
OdpowiedzUsuńWszystko jest napisane w przepisie
UsuńIle tego puree z dyni?
OdpowiedzUsuńtak jak w składnikach 300 g
UsuńBardzo smaczne ciasto, dzięki za przepis 🙂🙂 PS zrobiłam polewę z dodatkiem kawy zbożowej, też fajna- polecam
OdpowiedzUsuńWygląda to ciasto tak smakowicie, że jutro upiekę, i ta polewa dość ciekawa :-)
OdpowiedzUsuńNiestety ciasto wyszło mi gorzkie w smaku
OdpowiedzUsuń