Ciasto dyniowo-marchewkowe

Aromatyczne ciasto z udziałem dyni i marchewki, z polewą i orzechami włoskimi. Idealne na jesienne wieczory i spotkania ze znajomymi

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3 jajka 
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • 110 g masła 
  • 300 g puree z dyni
  • 100 g startej marchewki 
polewa:
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki mleka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 4 łyżki mleka w proszku 
  • garść włoskich orzechów 



Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, puree z dyni, marchewkę startą na grubych oczkach i masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy szpatułką. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.



Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez około 40 minut. Masło, mleko i cukier rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Gorącą polewę wylewamy na wystudzone ciasto i obsypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

19 komentarzy:

  1. pyszne ciasto i ta polewa mniammm

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny kolorek, wypiek bardzo urodziwy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrosło to ciasto. No i ten kolor. Marchewka z dynią - super połączenie. Uwielbiam takie ciasta :)
    Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne i ta polewa ,jeszcze takiej nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana ciasto wspaniałe. Muszę zrobić sobie zapas puree z dyni i upiec ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobić puree z dyni?

      Usuń
    2. przepis https://www.obzarciuch.pl/2015/10/puree-z-dyni.html

      Usuń
  6. Brzmi i wygląda bardzo smakowicie, muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie typowo jesienne, musi być bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojj tak, tak. Idealne na umilenie jesiennych wieczorów (:

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiamy takie ciasta. Kolor jest cudny, podobnie jak połączone składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A w którym momencie dnia bo czytam chyba beż zrozumienia bo nie widzę wzmiance o dyni.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile tego puree z dyni?

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smaczne ciasto, dzięki za przepis 🙂🙂 PS zrobiłam polewę z dodatkiem kawy zbożowej, też fajna- polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda to ciasto tak smakowicie, że jutro upiekę, i ta polewa dość ciekawa :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niestety ciasto wyszło mi gorzkie w smaku

    OdpowiedzUsuń