Dżem z jarzębiny

Dżem z czerwonych korali jarzębiny z dodatkiem jabłek i gruszek idealnie sprawdzi się jako nadzienie do kruchych ciasteczek

Ilość: 8 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny 
  • 1 kg winnych jabłek 
  • 1 kg gruszek 
  • 1 kg cukru 
  • 1 pomarańcza




Przygotowanie:

Jarzębinę zbieramy po jesiennych przymrozkach lub mrozimy ją przez co najmniej dwa dni, owoce mają wtedy łagodniejszy i mniej gorzki smak. Zebraną jarzębinę przebieramy, myjemy, osuszamy (ja jarzębinę mroziłam). Następnie owoce wyciągamy z zamrażarki, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut do miękkości oraz odcedzamy.



Owoce mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do tak przygotowanych owoców wlewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy cukier i smażymy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do jarzębiny.

 


Całość smażymy, aż jabłka i gruszki staną się szkliste. Pod koniec smażenia dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty sok. Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Oj Gabrysiu kusisz :) ja właśnie jestem na etapie poznawania dzikich smaków a jarzębiny jeszcze nie jadłam.... Pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja na dżemik, przyznam się, że nigdy takiej nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam, ale ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dżem bardzo apetyczny :)
    Na drugim zdjęciu wygląda mega pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłyśmy jarzębiny a dżem wygląda bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki pyszny dżem, nigdy takiego nie jadłam, na pewno jest pyszny i chętnie poznałabym jego smak ;).

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy bym nie wpadła na to żeby zrobić taki dżem. Ciekawe ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie jadłam ciekawa jestem smaku

    OdpowiedzUsuń
  9. nie sądziłam że jarzębina może być jadalna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudnie wygląda, ale nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis. Szkoda,że u nas nie ma jarzębiny bo bym sobie taki dżem napewno zrobiła. Wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń