Dżem z czerwonych korali jarzębiny z dodatkiem jabłek i gruszek idealnie sprawdzi się jako nadzienie do kruchych ciasteczek
Składniki:
- 1 kg jarzębiny
- 1 kg winnych jabłek
- 1 kg gruszek
- 1 kg cukru
- 1 pomarańcza
Jarzębinę zbieramy po jesiennych przymrozkach lub mrozimy ją przez co najmniej dwa dni, owoce mają wtedy łagodniejszy i mniej gorzki smak. Zebraną jarzębinę przebieramy, myjemy, osuszamy (ja jarzębinę mroziłam). Następnie owoce wyciągamy z zamrażarki, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut do miękkości oraz odcedzamy.
Owoce mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do tak przygotowanych owoców wlewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy cukier i smażymy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do jarzębiny.
Całość smażymy, aż jabłka i gruszki staną się szkliste. Pod koniec smażenia dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty sok. Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
dżem z jarzębiny jarzębina konfitura z jarzębiny przetwory przetwory z jarzębiny
Oj Gabrysiu kusisz :) ja właśnie jestem na etapie poznawania dzikich smaków a jarzębiny jeszcze nie jadłam.... Pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja na dżemik, przyznam się, że nigdy takiej nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńGabrysia ale jarzębinowe żniwa :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńDżem bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńNa drugim zdjęciu wygląda mega pysznie :)
Nigdy nie jadłyśmy jarzębiny a dżem wygląda bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńJaki pyszny dżem, nigdy takiego nie jadłam, na pewno jest pyszny i chętnie poznałabym jego smak ;).
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie wpadła na to żeby zrobić taki dżem. Ciekawe ciekawe :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuńnie sądziłam że jarzębina może być jadalna :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, ale nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Szkoda,że u nas nie ma jarzębiny bo bym sobie taki dżem napewno zrobiła. Wygląda bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuń