Smaczne gołąbki nadziane farszem ziemniaczanym z dodatkiem mięsa mielonego, oblane sosem pomidorowym. Świetnie sprawdzą się zamiast tradycyjnych gołąbków
Składniki:
- kapusta
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 6 łyżek kaszy manny
- pieprz i sól
- papryka słodka
- majeranek
- ziele angielskie
- przecier pomidorowy
- 2 łyżeczki mąki
Przygotowanie:
Z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Całość mieszamy.
Następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 1/2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego.
Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 50 minut. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką, 1/2 szklanki wody i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 50 minutach pieczenia zalewamy przecierem gołąbki i pieczemy jeszcze parę minut, aż powstanie nam sos.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gołąbki gołąbki na obiad gołąbki z ziemniakami i mięsem mielonym kapusta kasza manna mięsne mięso mielone ziemniaki
Wow nigdy nawet o takich nie słyszałam, cudowny przepis! :-)
OdpowiedzUsuńGabrysiu wspaniałe gołąbki, oj pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńGabrysiu pięknie wyglądają i ten skład:)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś kartacze w kapuście, były pyszne. Myślę, że Twoje gołąbki bardzo by nam smakowały, zapisuję sobie przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńgdzieś ostatnio śmignęły mi gołąbki z pure ziemniaczanym i mięsem, ale osobno, niewymieszane. Teraz ma dylemat, które pierwsze wypróbować;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na gołąbki. Nawet takich jeszcze nie widziałam. Muszą być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńtakiej wersji jeszcze nie przygotowywałam choć miałam okazję spróbować i były pyszne:)
OdpowiedzUsuńGołąbki są pycha :) Jemy je raz do roku na święta i zawsze na nie bardzo czekamy :)
OdpowiedzUsuńO takim połączeniu nie słyszałam, ale bardzo mnie zaciekawiły takie gołąbki :)
OdpowiedzUsuń